Издания / премиери

Премиера на две книги от Тихомир Стойчев

"Лъжи в синьо" и "Алински вълци"

Премиера на две книги от Тихомир Стойчев


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "
Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани

на премиера на книгите на
Тихомир Стойчев "Лъжи в синьо" и "Алински вълци"

На 23 октомври (четвъртък) 2008 г., 18.30 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

Книгата на Тихомир Стойчев „Лъжи в синьо“ би могла да бъде определена като документална. И наистина – в нея авторът е събрал интервюта, статии, отделни изказвания, поместил е факсимилета на документи. Но подобна жанрова характеристика е твърде неутрална за публицистичната страст, с която авторът воюва за големите истини на нашето съвремие и с която отстоява своите принципи. Като бивш началник на Националната служба за борба с организираната престъпност Тихомир Стойчев се е срещал очи в очи не само с най-крупните лица от подземния свят, той е наблюдавал и връзките, които съществуват между престъпленията и отделни личности от политическия живот след демократичните промени у нас. Изваждайки истините, показвайки неподправените факти, Тихомир Стойчев търси генезиса на престъпността, посочва верните пътища за изкореняването ú. Затова в книгата му не случайно се преплитат имената на политици от този период с имената на крупни престъпници. Особено важна част от книгата са коментарите на автора по отделни конкретни случаи и факти, както и статиите му, с които завършва тя. Така „Лъжи в синьо“ оформя публицистичния си характер и се превръща в значим обществен факт.

„Алински вълци“ е най-новата книга на Тихомир Стойчев, в основата ú са интересни ловни истории, в които авторът е участник. Тя носи атмосферата на преживяното, на неповторими срещи с дивите животни и природата, но привлича и с разказите за новите приятелства, които се раждат в ловните излети. Ето как авторът сам характеризира своята творба: „Тази книга сигурно нямаше да се появи, ако не бяха житейските криволици. Най-много премисленото и преживяното да се излееше по време на някоя другарска приказка. Било тежка, ловджийска, когато с всяка наздравица очите разгарят като въглени, а ръцете допълват това, което думите не могат. Било в къщи, когато деца или гости подхванат любимата тема.“

Тихомир Стойчев не предава весели ловджийски лакърдии, той се стреми да осмисли видяното и чутото, често прави директно или предизвиква асоциации между природата и обществото, между поведението на животните и хората.

Тихомир е ловец от 25 години, а за предишната си професия в МВР, където е бил на отговорна работа, с усмивка припомня, че бивши няма. И двата занаята са еднакво древни – допълва той. Затова може би и в този сборник е включил няколко истории, свързани с разкриването на големи криминални престъпления и естествено и с благородния, но опасен труд на оперативните работници.
Автор:
Веселина Василева
Публикация:
20.10.2008 г. 17:30
Етикети:
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6649-premiera-na-dve-knigi-ot-tihomir-stoychev