Издания / премиери

"Голямото четене" в читалище "Юмер Лютфи"

Представяне на петима автори от Кърджали с нови книги

◊ СЪБИТИЕТО

Клуб “Неиздадени ръкописи” към Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” и читалище “Юмер Лютфи” в Кърджали се включват в инициативата "Голямото четене" с представяне на пет автори от Кърджали с нови книги.    
 
На 17 октомври 2008 от 17.30 ч. в читалище "Юмер Лютфи" - Кърджали


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА

Уникалният телевизионен проект по оригиналния формат на ВВС (Британската обществена телевизия) “Голямото четене” беше заимстван от БНТ и предизвика широк обществен отклик в цялата страна. Стартираха атрактивни инициативи, като “Пътуващата библиотека”, в рамките на която любими книги с послания ще обиколят най-малко 28 областни центъра и ще бъдат разположени пред градските библиотеки в 12 ч. на обяд. Радващо е, че важността на четенето все повече намира място в общественото пространство. А преди доста години Молиер го беше формулирал така: “Индивидът се разплаща за своето нечетене със своята съдба, а нацията - със своето бъдеще.”


◊ ПРОЕКТЪТ В КЪРДЖАЛИ

Клуб “Неиздадени ръкописи” към Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” и читалище “Юмер Лютфи” също се включиха в тази инициатива, като представят петима кърджалийски автори с нови книги. Неслучайно всички те отразяват езиковото, стилистично и тематично разнообразие на нашия шарен родопски район. Първият представян автор е Николай Павлов. Той е член на СБП, живее и работи в София, но за дълго е бил свързан с нашия град. Автор е на 6 книги, две от които с лирика, един роман, една пиеса, една със сатира и най-новата му е сборник с разкази (”Синеокото куче”), която ще бъде представена от Мюмюн Тахир.
    
Другите двама автори, които ще бъдат представени в “Голямото четене”, са поетите Стефан Вълков с книгата му “Маскарад” и Генчо Сарафов с книгата му “Късни изповеди”. И за накрая остават най-интересните духовни прозрения на нашите съграждани Елена Сертова и Мухарм Алиосман. В новата си книга “Душата крещи мълчаливо” Ели приканва читателите си да разпалят духовната си жар и жажда и да изчистят дверите на взора си за възприемането на невидимия, но тъкмо затова истински свят. А Мухарем се спира на най-мъдрите послания от вечните книги, като Корана, Библията, Бхагавадгита и др. Една от основните теми, които го занимават, е тази за познанието. Осветява я в светлината на индуизма като жертвоприношение, в светлината на юдаизма като Божие покровителство, в светлината на християнството като величие и в светлината на исляма като забрана да се следва това, за което нямаш знания. Но най-важното е да открием, казва той, познанието за себе си в Бога. Ако не постигнем това, нищо не сме постигнали, добавя Мухарем.

    
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
16.10.2008 г. 22:30
Посетено:
1217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6634-golyamoto-chetene-v-chitalishte-yumer-lyutfi