Издания / премиери

Втори брой на сп. "Факел" за 2008 година

Акценти в броя

Втори брой на сп. "Факел" за 2008 година


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе втори брой на сп. Факел за 2008 г. - литературен тримесечник с гл. ред. Георги Борисов. В 368 страници можем да прочетем проза, поезия, пиеса, интервюта, есета, посветени на "бягството и изгнанието, различните видове емиграция и завръщането към родината, корените, нормалния живот - ако пък ще и от Космоса, ако ще от Оня свят." (Рангел Вълчанов)


◊ НЯКОИ АКЦЕНТИ В БРОЯ

В бр. 2 ще прочетем пиесата на Андрей Платонов "Латерна", както и "Бележници" (1921-1933 г.) на  писателя. А "Вертикалната утопия (Органон за революционно въображение)" е есе на Владислав Тодоров, в което се разглеждат идеите на Николай Фьодоров, бащата на руския космизъм.

Интересна със своеобразните приключения на Фитьо е документалната проза на Андрей Симеонов "Животът свършване няма".

Наситена с много хумор е поезията на Игор Иртениев в превод на Виктор Самуилов, както и интервюто с автора "Дори клошарите не са напълно свободни" в превод на Любов Кронева.

Евгений Попов е представен с разказа си "Или-или" и рецензия за новата проза на Юрий Петкевич "Завръщане в Гробово", хроника, разказваща колкото за "завръщането към корените", толкова и за "Царството Божие, което е вътре в нас".

Повестта "Завръщане" (2003), заедно с интервю с писателя и размислите му "Уж наш, ама не баш": една или две литератури?" в превод на Жела Георгиева представят Борис Хазанов, писател емигрант, живеещ в Мюнхен.

Очакват ви и други изненади - в новия брой 2 на сп. "Факел"!
Автор:
Публикация:
16.10.2008 г. 18:11
Етикети:
Посетено:
1013
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6633-vtori-broy-na-sp-fakel-za-2008-godina