Издания / премиери

"БОТЕВ. Съвременни интерпретации"

Нова книга в поредицата "Разночетения"

"БОТЕВ. Съвременни интерпретации"
  • СЪБИТИЕТО
  • В литературното пространство отскоро се появи нов солиден том от поредицата "Разночетения" на изд. "Слово", В. Търново. След Яворов, Дебелянов, Йовков и Вазов в ръцете ни е сборникът "Ботев. Съвременни интерпретации", съставен от Антония Велкова-Гайдаржиева, преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", литературен критик и историк. "БОТЕВ. Съвременни интерпретации" предлага модерни прочити на христоматийни Ботеви творби. Автори на текстовете са преподаватели от Софийския, Великотърновския, Пловдивския, Шуменския, Нов български университет, научни сътрудници от Института по литература на БАН. 42 прочита на 16 Ботеви стихотворения, събрани в почти 450 страничен обем. По-важното от сухите цифри е, че подбраните от периодиката и специално написаните за сборника текстове съставят един своеобразен компендиум на знанието ни за Ботев днес, на онези актуални рефлексии, които са така нужни на мислещия, цитиращ, но не и рецитиращ Ботев съвременник.
  • БИБЛИОТЕКАТА
  • Библиотека "Разночетения" представя поредица от сборници, посветени на значими български писатели. Всеки том съдържа актуални прочити на литературната ни класика. Избрани творби на автора се интерпретират от представители на различни литературоведски, философски, екзегетически стратегии и критически почерци, което разширява границите на разбиране, онагледява вътрешната многозначност и разнопосочност на художествения текст.
  • ИЗ ПРЕДГОВОРА
  • "И този том, побиращ в себе си интерпретативни текстове, мислени в последното десетилетие на XX век и началото на XXI век (повечето писани специално за изданието), е показателен, че "Ботев" е върхово национално откровение, което продължава да прекосява световете ни, да ни провокира и проблематизира. .... Спокойно можем да твърдим, че този сборник за първи път обговаря почти всички стихотворения на поета, някои от които напълно маргинализирани и професионално неогласявани не само в българското образование, но и изобщо в престижните полета на културата. За разлика от творби като "На прощаване", "Майце си", "Моята молитва" и най-вече "Хаджи Димитър" и "Обесването на Васил Левски", превърнали се в неизменна част от свещения рецитал и свещения календар на нацията, творби като "Пристанала", "Зададе се облак темен", "Ней" по-рядко са провокирали усилията на художествено-критическата ни интелигенция. Така че това издание е сериозен опит в граничността между две хилядолетия да се "изпробва" "вавилонията" от речници, почерци, процедури и пр. върху творбите от миналото." Антония Велкова-Гайдаржиева
  • ЧИТАТЕЛИТЕ
  • Поредицата е предназначена за преподаватели, студенти, учители, зрелостници, кандидат-студенти и ученици с литературна ориентираност. Книгата можете да заявите още сега: Електронна книжарница Мобилис: "Ботев. Съвременни интерпретации"
    Автор:
    Георги Чобанов
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Етикети:
    Посетено:
    973
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/4/news/659-botev-savremenni-interpretatsii