Издания / премиери

Представяне на книгата "Откраднат сезон" на Иванко Маринов в Кърджали

Тънък, едва докосващ и недоизказан рисунък

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата "Откраднат сезон" на Иванко Маринов

На 30 септември 2008, от 17.30 ч.
в НЧ “Обединение” - Кърджали


Най-новата лирична книга
на Иванко Маринов “Откраднат сезон” ще бъде представена от Литературен салон “Петя Караколева” към НЧ “Обединение” и от Литературен клуб “Неиздадени ръкописи” към РБ “Н. Й. Вапцаров” – Кърджали.

Ще гостува нейният издател и редактор Петър Анастасов.

Ето какво казва той за книгата:
“За Иванко Маринов поезията е повече убежище, отколкото бягство, повече болка, отколкото радост от житейското приключение. Тази поезия се вписва по особен начин в картината на съвременните цивилизационни процеси. Очарователните каданси на непреходните жестове, които обогатяват митологията на класическата литературна бохема, пробягват в страниците на тази книга с тъжна усмивка и тъжна ирония. Всичко това ни помага да се докоснем до магията на една самобитна и високоталантлива поезия.”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Иванко Маринов е роден на 23 април 1946 г. в Хасково. Завършва средно и основно образование в Кърджали. Като ученик печата стихове в местния вестник “Нов живот”, сътрудничи и на в. ”Средношколско знаме”. През 1973 г. завършва театрална режисура в Санкт Петербург (тогава Ленинград). До 1990 г. е директор на Профсъюзния дом на културата в Кърджали.

Печата във в. “Пулс”, “Литературен фронт” и в литературните алманаси “Юг” и “Море”. През 1989 г. печели национален конкурс за сценарий за игрален филм на Дебютна киностудия – София. През 1994 г. завършва Великотърновския университет, специалност библиография и библиотекознание. В момента е директор на Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров”.

Автор е на следните поетични книги: “Ден за прошка”, “Дневни сънища”, “Болестта на куклите”, “Дни и нощи”. “Небесни листа” е четиво за историята на книгата, а есеистичният двутомник “Градът кръстопът” е специфична и уникална история на Кърджали, която му донесе годишната награда на Съюза на българските писатели за 2006 г. С нея си заслужи и отличието на Съюза на краеведите в България - “Заслужил краевед”. Член е и на СБП.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
27.09.2008 г. 22:36
Посетено:
1252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6505-predstavyane-na-knigata-otkradnat-sezon-na-ivanko-marinov-v-kardzhali