Издания / премиери

"С перо, четка и дух" - книга трета

Алманах на творците от с. Искрец, общ. Своге

"С перо, четка и дух" - книга трета


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книга трета "С перо, четка и дух"
18 октомври 2008 г. (събота)
НЧ "Възраждане" в с. Искрец, община Своге.


Алманахът
"С перо, четка и дух" съдържа творби на авторите от Художествено-творчески клуб "Искри" от с. Искрец, община Своге.
. Съставител на алманаха е г-н Боян Кръстанов Балкански, председател на клуба.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ В АЛМАНАХА

В алманаха, книга трета, срещаме както известни и познати имена на Снежана Костадинова, Кирил Дончев, Симеон Найденов, Георги Ангелов, Бистра Богачева, Боян Балкански и др., така и нови творци на перото и четката: Блага Троева, Григор Марков и Петър Вутов. Всички те са обединени от любовта към родното село и красотата му. Това прекрасно чувство ги вдъхновява да пишат проза и поезия, да рисуват картини.

Сборникът започва с представяне творчеството на Снежана Костадинова - отпечатани са четири нейни  разказа. Свои произведения С. Костадинова публикува в местния и националния печат.

Кирил Дончев е поет-сатирик и писател. В тази книга трета, както и в двете предишни, се изявява като творец ту с нежно, ту с остро перо. На читателя допадат както неговите разкази за обикновените селяни, така и епиграмите и афоризмите му.

Може би най-известният сред искречанските творци на перото е Симеон Найденов. Той е автор на 17 книги, предимно с поезия и на историческа тематика за родния край, които се четат с голям интерес.

Не по-малко е и богатото литературно творчество на Боян Балкански, един от авторитетните писатели и обществени дейци на селото и клуба. Публикувал е множество материали в различни жанрове и с различна тематика в регионални и централни вестници, алманаси и антологии. Досега е издал книги с поезия, хумор и сатира, както и двутомните "Афоризми" - родословна философия. Инициатор е за учредяването на Художествено-творчески клуб "Искри" в с. Искрец (досегашен негов председател) и за създаването на химн, герб и енциклопедия на родното селище. Съставител е на алманах "С перо, четка и дух". През годините 2005, 2006 и 2008 са излезли три книги. В книга втора (2006) е публикуван композираният химн по негов текст. През 2007 г. Б. Балкански посещава Молдова. След това пътуване е написал пътеписите: "Към Аспаруховия Онгъл" и "Сред българите в Тараклийско", които под една корица с други пътеписи, да се надяваме, ще видят бял свят.
 
В същия брой от 2006 година са публикувани творби на поети и писатели от странство, станали приятели на искречанския Художествено-творчески клуб "Искри". Професор д-р Татяна Яруллина е потомка на
волжките българи, от много години живее в София и е преподавател в Лесотехническия университет в столицата. Тя е чест гост на творците от с. Искрец.
 
Зденка Тодорова е представител от Западните покрайнини. Тя е писател и публицист, както и обществен деец. Председател е на Хелзинкския комитет за защита правата на българите в Сърбия. В материала си: "Разходка из миналото на Цариброд", публикуван в алманаха "С перо, четка и дух" (книга втора от 2006 г.) авторката с любов разказва за родния си град, за неговото духовно и материално наследство. Третият
автор в същата трета книга е Димитър Боримечков от град Тараклия, Република Молдова. Той е представен с есе "Бесарабските българи - образец на нравственост и на човешки дух", както и със стихотворението "Синята далечина".
 
Не можем да си представим алманаха "С перо, четка и дух" без илюстрациите на художниците Бистра Богачева, Станка Миланова, Георги Ангелов и дебютантката Блага Троева. Всички те всеотдайно и безвъзмездно работят, за да стане алманахът по-интересен и по-привлекателен за читателя. А те виждат в това добро дело свой дълг и призвание.
 
Бистра Богачева е професионален художник, завършила е Националната художествена академия в София. Работи предимно в областта на оформлението на книги и илюстрацията. Участвала е и в художествени изложби.
 
Георги Ангелов е завършил техникума за художествени занаяти в София. В последните години се занимава предимно с иконопис. Негови икони притежават световноизвестни личности, като Силви Вартан (родена в Искрец) и Бриджит Бардо, с които е общувал и има от тях автографи. Инициатор е и основен изпълнител на пълното възстановяване (на доброволни начала) на иконостаса на черквата "Успение на Пресвета Богородица" в Искрецкия манастир. И в трите книги "С перо, четка и дух" е представен със свои творби.
 
Картините на Блага Троева излъчват земна красота, като част от пространстовто на Вселената. Това потвърждават творбите й из цикъла "Цветна божественост".
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
14.09.2008 г. 13:57
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6436-s-pero-chetka-i-duh-kniga-treta