Издания / премиери

Стефан Бонев "Разкази за двама"

Премиера в Пловдив

Стефан Бонев "Разкази за двама"
Стефан Бонев, познат на нашите читатели от свои публикации в LiterNet, издаде първата си книга - сборник с разкази под заглавие "Разкази за двама". В сборника са включени 31 разказа, писани по различно време, но с присъщия за него усет към ежедневните чудеса, към лаконичното писане и точния детайл. Предговорът на книгата е написан от Огнян Сапарев, който рядко посяга към перото по подобни поводи, което е достатъчен знак за ценителите. А издателството, което е решило да представи разказвача, е, както се досещате, от Пловдив, града на автора, ИК "Марица" към едноименния вестник.
  • ПРЕМИЕРА
  • На 4 април 2005 г., когато е и рожденият ден на Стефан Бонев, ще се състои представяне на книгата в Пловдив - в Балабановата къща, от 18 часа.
  • ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И РАЗКАЗИТЕ МУ
  • Разкази на Стефан Бонев в превод на Зоя Маринчева и съпроводени от интересни рецензии и коментари са публикувани в престижни американски издания - По света: Стефан Бонев. В различни броеве на Е-списание LiterNet също са публикувани негови разкази. Вижте ги в страницата на автора в LiterNet - http://liternet.bg.
  • ИЗ ПРЕДГОВОРА КЪМ СБОРНИКА
  • "Тези кратки разказчета, тези “игри на перото” могат да сепнат всеки разглезен от популярни четива ленивец. Защото изискват по-внимателно четене и по-изкушена литературна чувствителност. Това е дръзка смес от гротеска и лирическа импресия; това е проза изповедна и игрова, наивна и направена, фейлетонна и параболична... Изобщо – литературно изкушена и подчертано градска. Тя прави шокиращи смислови скокове с помощта на буквализирани метафори и алегории; осъществява впечатляваща комбинация на ниски битови детайли и високи фантастични трансформации. И ако в много случаи това е модел от типа “чудото в/на всекидневието”, истинският въпрос е в характера на това чудо, което варира в широкия диапазон поетично – фейлетонно – сатирично – гротескно. ... Кратките разкази на Стефан Бонев не само творчески изразяват, но и доста успешно се опитват художествено да овладеят този стрес с помощта на гротесков катарзис, на ироничен оптимизъм; чрез игрова опора в горчиво-сладкия вкус на ежедневието и скептичния български оптимизъм. Вярвам в литературното бъдеще на автора – ако, разбира се, остане верен на себе си." Огнян Сапарев
    Автор:
    Георги Чобанов
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Посетено:
    942
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/4/news/643-stefan-bonev-razkazi-za-dvama