Издания / премиери

Премиера на "Свободен дух. Спомени за Александър Владигеров"

75 години от рождението на композитора

Премиера на "Свободен дух. Спомени за Александър Владигеров"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани на премиера на книгата
"Свободен дух. Спомени за Александър Владигеров"
и на компактдиска "Александър Владигеров - първи опуси"

С участието на: Екатерина, Александър и Константин Владигерови, Марио Ангелов, Петър Господинов и Ицхак Финци

На 11 септември (четвъртък) 2008 г., 18.30 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“,
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ САШО ВЛАДИГЕРОВ – СВОБОДНИЯТ ДУХ

Издателство „Захарий Стоянов“ пусна на книжния пазар книга със спомени за Александър Владигеров. През тази година известният композитор и диригент щеше да навърши 75, но вече 15 г. той не е между живите. Съпругата му Вили се е обърнала към колеги и приятели на Сашо да напишат нещо за него. Така се ражда книгата „Свободен дух“, в която спомени разказват проф. Васил Казанджиев, Милчо Левиев, проф. Георги Бадев, проф. Венцеслав Николов, Емил Табаков, проф. Йосиф Радионов, Теодор Мусев, проф. Милена Моллова, проф. Петър Петров, Александрина Милчева, проф. Гинка Гичкова, Мара Чапанова, Златина Коцева и др. Те по един или друг начин подчертават светлата диря, която Александър Владигеров остави в националната ни култура, изтъкват огромния му талант и лъчезарния му характер. „Винаги съм си мислил колко е трудно да се реализираш под сянката на такъв гигантско гениален баща. Но Сашо успя да използва и в същото време да се освободи от влиянието на баща си, и да намери уникалността в своето творчество“ - пише Милчо Левиев.

Всички изтъкват свежестта и майсторството на ранните творби на композитора, новаторството в прекрасните му произведения за деца – симфоничната приказка „Червената шапчица“, и мюзикълите „Веселите музиканти“ и „Вълкът и седемте козлета“, както и голямото му постижение - записите за интеграла „Панчо Владигеров“. В сборника е поместен и откъс от книгата „Панчо Владигеров“ от Евгени Павлов Клостерман. Журналистът Владимир Гаджев пише за любовта на Сашо Владигеров към джаза. Актьорът Ицхак Финци напомня за знаменитите симфонични концерти с актьори. Много интересни са размислите на музиковеда Генчо Гайтанджиев за творчеството на Ал. Владигеров като игра, и то игра, която носи удоволствие. Даниела Кънева е намерила друг ъгъл в споменното си есе „Винаги запазено място за Кетхен“ - разказва за Сашо през очите на майка му, разкрива го като човек, който възприема живота чрез музиката, като най-добър имитатор на анекдотите за баща си, самият той с пословично чувство за хумор.

Джони Пенков изважда на бял свят донесение от архивите на Държавна сигурност от 1953 г., в което агентът съобщава, че в дома на Пенкови „извратено свирили интернационала, и пиели, и свирили изключително американски джазови мелодии“. Този, който е изпълнявал извратено „Интернационалът“, е Сашо Владигеров. Книгата е богато илюстрирана със снимки от семейния албум и от концертите и гастролите на големия музикант.

Премиерата на книгата е на 11 септември (четвъртък) от 18,30 ч. в литературния салон галерия „Захарий Стоянов“ (Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“, ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4). В премиерата ще участват Екатерина, Александър и Константин Владигерови, Марио Ангелов, Петър Господинов и Ицхак Финци.

Ще бъде представен и компактдискът „Александър Владигеров – първи опуси“. Той съдържа ранни творби на композитора, повечето от които са наградени на международни фестивали. Те са Токата за пиано (1955), изпълнява авторът; Романтична поема за виолончело и пиано (1958), изп. Петър Господинов – виолончело, и Екатерина Владигерова – пиано; Вариации за пиано по народната песен „Дилмано Дилберо“ (1954), изп. Екатерина Владигерова; Рондо концертанте за цигулка и пиано (1957), изп. Валя Дервенска - цигулка, и Екатерина Владигерова - пиано, и Четири пиеси за комбо (1962-1963), изп. Александър Владигеров-син - тромпет, Божидар Сотиров – саксофон, Константин Владигеров – пиано, Ивайло Деливичев – ударни, и Петер Струтценбергер – контрабас.
Автор:
Веселина Василева
Публикация:
09.09.2008 г. 17:23
Посетено:
3260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6413-premiera-na-svoboden-duh-spomeni-za-aleksandar-vladigerov