Издания / премиери

Сп. "Факел" – бр. 1, 2008

Броят стартира нова рубрика: Книгопис

Сп. "Факел" – бр. 1, 2008


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе новият първи брой на сп. Факел за 2008 г. - литературен тримесечник с гл. ред. Георги Борисов. В том от 368 страници можем да прочетем проза, поезия, роман, повест, интервюта, есета.


◊ НЯКОИ АКЦЕНТИ В БРОЯ

В бр. 1 ще прочетем романа на Владимир Шаров “Бъдете като децата”, както и интервю с писателя. В рубриката “Поезия и превод” в превод на Бойко Ламбовски са стиховете на Сергей Гандлевски, а преводът на последните му есета е направен от Иван Тотоманов.

Повестта “Невъзвръщенецът” на Александър Кабаков представя антиутопията в Москва, а интервюто на автора “Не вярвам в никакви конспирационни схеми” разкрива неговите виждания и в по-далечно бъдеще.

Наред с по-възрастните Едуард Русаков (“Разкази от утрешния ден”) и Юрий Мамлеев (“Вечерни размисли” - разкази) е представен и роденият през 1975 г. Захар Прилепин с “Бунт в Москва” (фрагменти от роман).

В този брой не е пропуснато и едно голямо име –
Владимир Буковски, който в политическото си есе “СССР: от утопията към разрухата” прави политически и етически срез на една отминала епоха, като посочва причините за глобалната катастрофа.

В Галерия “Факел” нагледно - с текст и илюстрации, е представен Сергей Семьонов със “Самоучител. Кратък курс по изобразително изкуство”. Пред представител на списанието художникът споделя, че следващите му творби ще бъдат по Н.В.Гогол “Вечери в чифлика край Диканка”.

Олга Шамборант в есетата “Опити върху себе си” размишлява върху различни страни на човешкото битие и още, и още…

И нещо ново – рубриката Книгопис. В нея Сергей Шаповал представя най-новите книги, излезли в Русия през периода 2007-2008 година.
Автор:
LN
Публикация:
27.07.2008 г. 13:12
Етикети:
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6284-sp-fakel-br-1-2008