Издания / премиери

Премиера на книгите на Валерия Велева в Радио Варна

"Мъже на власт" и "Изповеди по пантофи"

Премиера на книгите на Валерия Велева в Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Вестник “Труд”,
Медицински университет - Варна,
Община Варна


организират
представяне на книгите на журналистката Валерия Велева.

На 24 юли 2008 г. (четвъртък) от 17.30 часа
в Концертното студио на Радио Варна.

Книгите ще бъдат представени от Иван Гранитски.

В книгата “Мъже на власт” са събрани 147 интервюта с президенти и премиери на България от 1989 година до днес, а “Изповеди по пантофи” предлага 151 интервюта от популярната рубрика на Валерия Велева със същото заглавие във вестник “Труд”.


◊ ЗА КНИГИТЕ

1. В "Мъже на власт" са събрани всичките й 147 интервюта с всичките президенти и премиери на България от 1989 година до днес - от Тодор Живков до Първанов и Станишев. Книгата е уникална с това, че няма друг български журналист, който да е разговарял за тези 15 години с абсолютно всички първи мъже, които са ни управлявали и продължават да ни управляват. Тази книга Валерия посвещава на 15-годишната си работа в "Труд".

Ето какво пише авторката, носител на голямата наградата "Черноризец Храбър", в предговора си, озаглавен "Танцът с политиката":

"Вече 15 години като журналист от в. "Труд" наблюдавам отблизо първите мъже в държавата. Следя внимателно танца им с политиката. Виждах страстта, с която се качваха на сцената, опиянението да се усетят като богове, лудостта да пият до забрава от чашата с лъжата, подлостта, омразата, неспособността им да спрат, преди да стане късно. После идваха разочарованието, отчуждението, обидата... Да имаш възможността да видиш всички това в различни периоди от време в очите на Тодор Живков, на Андрей Луканов, на Жан Виденов, на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Петър Стоянов, на Бойко Борисов е наистина рядък журналистически шанс. Аз не го пропуснах".

2. В "
Изповеди по пантофи" са събрани едва 151 от общо 550 интервюта от популярната "пантофена" рубрика на Валерия Велева в "Труд". Това ще е първата от поредицата книги по "пантофи", които Валерия смята да издаде. В нея тя е подбрала големите имена на българския творчески гений: от Александър Геров, Борис Димовски, Васил Цонев, Вили Цанков, Николай Бинев, Радой Ралин, Дамян Дамянов, Невена Коканова, Ружа Делчева до Любомир Левчев, Вежди Рашидов, Лили Иванова, Емил Димитров, Цветана Манева, Янко Станоев. И още много други имена на велики българи.

Книгата си Валерия посвещава на тези нейни герои, които устояха на последните 15 години, въпреки жестоките удари на времето, които те понесоха.

Ето откъс от предговора й "Кладата на интелектуалците":
"Ухажвани и анатемосвани от властта, залъгвани и използвани от разноцветни управялващи, често превръщани от тях в мишена, днешните майстори на перото и четката, творците от сцената, дарените от Бога, изживяха болезнено времето на прехода. Повечето от тях не спестяваха критиките си срещу фасадната демокрация, прикритата корупция, развихрилата се партизанщина. Властта подминаваше виковете им, но им отмъщаваше - захвърляше ги в нищета или намираше "земни архангели", чийто мечове спираха пиесите им или ги клеймяха в пресата..."

Издател и на двете книги е Издателска къща "
Когнито", която вече събра овациите на специалистите с великолепния дизайн на двата тома - "Мъже на власт. Изповеди по пантофи".

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
22.07.2008 г. 14:39
Посетено:
1555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6272-premiera-na-knigite-na-valeriya-veleva-v-radio-varna