Издания / премиери

Юлското списание алтера

Новата рокаджийска алтера

◊ В ТОЗИ БРОЙ

Джулая не е отминал. Ако не сте били в началото на месеца на Камен бряг, сега е моментът да грабнете китарите, да облечете шарените дрехи, да дръпнете малко дим, да си спомните децата на цветята и стиховете им, великите 60-те и 70-те, да опънете струните на новата рокаджийска алтера.
 
Срещнах едно дете на бога,
вървеше си по пътя,
попитах го – къде отиваш –
ето какво отвърна:

Вървя към фермата на Ясгър,
за да свиря в рокендрол банда,
да живея под открито небе
и да си освободя душата.

Ние сме звезден прах,
ние сме златни,
и трябва да се завърнем
в градината.


 
• Парчето “Удсток” на Джони Митчъл от 1969 отваря броя, в който ще четете откъси от биографиите на Боб Дилън и Ерик Клептън - Бавната ръка, ще копаете и крещите на концерта на Ник Кейв във Виена, ще погледнете в очите Пати Смит от автопортрета й, както и на снимката, която й прави Ани Лейбовиц.

• Там някъде, в 60-те, всичко това ще се пресече с историите на Георги Господинов и днешното небе над Берлин, ще минете по улица “Праскова” на Капка Касабова, ще си спомните мачовете от Европейското с ирландски и френски театър, представен у нас, ще се побъркате по детството, докато разглеждате приказните герои от картичките с творби на Ясен Гюзелев, ще разберете защо Крум Ацев на 60 все още стои на Източния склон, приказва със Су Шъ и брои дните от март до февруари.

• Десертите са два: литературата – стихове на Людмила Миндова и разказ на Петър Денчев; нова физиономия на рубриката агора – започваме с Любослава Русева и нейната “Литерура за матура” – приземяваща, възвисяваща.

Прожекторите светят, публиката пълни стадиона на алтера, усилвателите са включени, първият звук прогърмява от колоните.
Автор:
алтера
Публикация:
19.07.2008 г. 18:31
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6267-yulskoto-spisanie-altera