Издания / премиери

Уникален английско-български речник на еднаквите думи

Представяне на изданието в София

◊ СЪБИТИЕТО

Речникът на еднаквите думи в английския и българския езици
ще бъде представен на 03.07.2008 г. от 18,30 часа в Централния военен клуб в София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

Изданието е в две части – общ и тематичен речник, а негов автор е д-р Константин Константинов (1925-2004 г.), който бе изтъкнат специалист по дерматология и венерология. И докато професионалният му път бе свързан изцяло с медицината, то космополитното мислене на д-р Константинов и разностранните му интереси далеч надхвърляха тази сфера.

Общият речник съдържа над 9 000 думи в двата езика, които не само звучат идентично, но имат и еднакво значение. Малкият е разделен тематично в 55 области, като обхваща и общите глаголи и прилагателни, обясни Радостина Константинова, издател на речника. Нейният баща е работил върху него в последните три години от живота си.

Рецензенти на изданието са двама преподаватели от Софийския университет „Климент Охридски” - проф. д-р Борис Парашкевов - по историческа граматика и история на немския език, и доц. д-р Христо Стаменов – по съвременен английски език. Според тях речникът е уникален като идея, защото за първи път систематизира думите с еднакво значение и звучене в двата езика. Един от примерите е с думата „standard”, която има 10 български значения, като „стандарт”, „мерило”, „критерий” и т.н. При обратната връзка обаче срещу известните български значения могат да се открият други 21 английски думи.

Речникът е особено полезен за студенти, филолози и лингвисти. От ситематизирането на еднаквите думи по звучене и значение могат да се възползват и учителите, които търсят нови начини за преподаване на езика. Изданието е полезно за хората, които изучават английски, защото ще им помогне да увеличат лексиката си, като се уверят колко много думи всъщност знаят, без да са подозирали това.

Автор:
Публикация:
02.07.2008 г. 18:19
Етикети:
Посетено:
2468
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6188-unikalen-angliysko-balgarski-rechnik-na-ednakvite-dumi