Издания / премиери

Премиера на "Лека ни пръст" от Богомил Райнов

Последният ръкопис на Богомил Райнов е на път към читателите

Премиера на "Лека ни пръст" от Богомил Райнов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов" има удоволствието и честта да Ви покани
на премиера на книгата

Лека ни пръст
Мир на праха ни

от Богомил Райнов



На 23 юни (понеделник) 2008 г., 18.00 ч.
в Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ КНИГАТА

Издателство „Захарий Стоянов“ пусна на пазара книга, която е истинска сензация. Това е последният завършен ръкопис на Богомил Райнов. Авторът е оставил две заглавия, издателството запази и двете. А те са „Лека ни пръст“ и „Мир на праха ни“.

Книгата е посветена на „случая Жендов“, но покрай съдбата на художника Александър Жендов белетристът с огромен публицистичен заряд и полемичен дух и този път ни предлага увлекателно четиво. Естествено, той не е равнодушен към събитията, предизвикани от култа към личността и от странностите на времето. Още повече че е бил обявяван за враг на Жендов. В края на книгата Райнов пише: „Жендов става жертва на същите антихуманни порядки, порядките на насилието, в които бе възпитан и в които възпитаваше другите. Жендов бе ликвидиран от същата партия закрилница и убийца, която го бе отгледала. Ликвидиран бе просто така – между другото, мимоходом – просто защото бе изникнал като пречка по пътя на онзи човек с масивната фигура и тежката мечешка стъпка, „хазяина“, от когото всички трепереха.“ Хазяинът е Вълко Червенков, неговата последна дума по повод на Жендов е: „Нека мре...“

Но Райнов не се занимава само с „шепата хора, добрали се с юмруци и лакти до върха... и с най-главния от тях, независимо дали е Култ, или се прави на „човек от народа“. Той разкрива по какво си приличат Вълко Червенков и Александър Жендов; разплита и други истории като „защо няма случая Никола Ланков“ и самоубийството на художника Колю Колев; анализира писмото на Жендов, което дълго време е премълчавано и сега става ясно защо; рови се в зловещите стенограми от събрания и конференции; сблъсква ни с метаморфозите в позициите на известни личности по случая.

И още много интересни неща може да намери читателят в книгата: как се осъществява партийното ръководство на изкуството и културата; какво е поведението на Тодор Живков, какво прави ДС в средите на художниците; как реагира Христо Радевски, какви игри върти Елена Гаврилова и т.н. С една дума, това е книга, която се изчита на един дъх. Със заглавието Богомил Райнов се прощава с всички и иска мир на праха им.
Бележка на издателството

Автор:
Веселина Василева
Публикация:
18.06.2008 г. 14:46
Посетено:
1242
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6123-premiera-na-leka-ni-prast-ot-bogomil-raynov