Издания / премиери

Тя е Тук!

Виртуална премиера на книгата "Кръглата риба"

◊ СЪБИТИЕТО

Тя е Тук!


Здравейте,

Благодаря ви, че присъствате на виртуалната премиера на новия ми роман ”Кръглата риба”. Ако тази премиера беше на живо и аз трябваше, както е прието, да кажа няколко думи за книгата, то най-вероятно щях да кажа следното:

Тази книга е много важна за  мен. Започнах да я пиша преди много време - може би някъде в средата на 90-те години на 20. век. Тогава написах нейното начало, но не можах да продължа по-нататък. Не знаех как. А и нямах достатъчно опит, за да я направя толкова добра, колкото исках.

В началото на 2006-та, когато вече, мисля, имах достатъчно опит, аз отново се върнах към този текст. Нещата потръгнаха. Книгата, като че ли се пишеше сама – водена от логиката на героите си. Логика, подкрепяна през цялото време от множество удивителни съвпадения, които изглежда имаха една-единствена цел - да ми помогнат да напиша книгата. Успях да я завърша в края на 2007-ма.

За съжаление, трябва да разочаровам тези от вас, които се надяват да разберат какво точно е Кръглата риба след прочита на книгата. Уви, тя ще си остане непроницаема загадка, misteria magnum. Въпрос, който няма отговор. Което е малко необичайно, защото живеем във време на отговори. Време, в което се научихме да ползваме, а се отучихме да мислим. Еквилибристиката с нови понятия, умелото сърфиране върху гребена на информационната вълна се разбират като най-висша проява на интелекта. Умението да се работи в екип, колективното съзнание, комуникативността са най-новите еволюционни придобивки, без които индивидът няма шанс да оцелее. Индивидуалистите, авантюристите, мислителите, генииите, самотниците и сензитивните са алиенирани повече от когато и да е било. Обществото смазва безмилостно тези, които отказват да станат консуматори, част от безкрайната причинно-следствена верига, където всеки зависи от всеки и никой от себе си. Този свят е  прекалено самонадеян и уверен в себе си, за да бъде истински. Всъщност илюзията е най-важната негова черта. 

Благодаря ви още веднъж, че присъствахте на тази премиера. Ще се радвам да помогнете тази книга да стигне до повече хора.

Момчил Николов


P.S.
Кръглата риба ще излезе по книжарниците от 17 юни 2008 г. Издава ИК Жанет-45.
Автор:
Момчил Николов
Публикация:
13.06.2008 г. 17:55
Посетено:
662
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6078-tya-e-tuk