Издания / премиери

Премиера на книгата "Гледната точка на Гоген"

Нова книга на Виктор Пасков

Премиера на книгата "Гледната точка на Гоген"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани
на
премиера на книгата "Гледната точка на Гоген" от Виктор Пасков


На 16 юни (понеделник) 2008 г., 18.00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Всяко появяване на името на Виктор Пасков върху корицата на нова книга е празник за българската литература. Така ще бъде и сега. Издателство „Захарий Стоянов“ пуска на книжния пазар „Гледната точка на Гоген“ - сборник с разкази, в които знаменитият писател отново ни въвежда в своя свят, населен с ярка експресивна образност, с полет на фантазията, с усет към необичайните сюжети. Разлиствайки новата книга, със сигурност ще си спомним как четяхме като хипнотизирани „Балада за Георг Хених“, как се радвахме на феноменалния успех на „Германия - мръсна приказка“, как се възхищавахме, дори се стъписвахме от изобретателността на автора и музикалността в „Аутопсия на една любов“ и т.н.

В разказите на Виктор Пасков се преплитат различни културни пластове, композицията отново е подчинена на музиката (може ли човек да избяга от себе си!), продължават естетическите експерименти с езика, който е силно експресивен и ни изненадва с художествената условност. Писателят отново с познатата си страст защитава изкуството, което „ще вирее и цъфти като магданоз, защото нищо топло не се ражда от студено“. Неговият Гоген, нищо че е гений, няма право да сменя гледната си точка.

Героите на Виктор Пасков са граждани на света, те се движат между Берлин и Созопол, между Сидни и Боровец, между Монпелие и „Пирогов“, след години скитане из градове и държави все се завръщат „вкъщи“. Трепетни мигове очакват читателите от срещите им с Паганини, големият лъжец от улица „Искър“, с д-р Капрелиян, който знае, че не си заслужава да се живее, ако не си Бог в очите на някого, с философа Атанас и неговия чуден стол, с Плюшкин, полуживотно-получовек с мощно четириного тяло и лице на поет, и още много други. Има още изненади в книгата, а те са трите коледни истории и приказките за принцеса Яник. Приятно четене!

Виктор Пасков пристига от Швейцария специално за премиерата на книгата, която ще се състои на 16 юни (понеделник) от 18 ч. в Огледалния салон галерия на издателство „Захарий Стоянов“.

Автор:
Веселина Василева
Публикация:
11.06.2008 г. 17:32
Посетено:
1213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6069-premiera-na-knigata-glednata-tochka-na-gogen