Издания / премиери

Давид Фоенкинос в България

Премиера и среща с писателя

Давид Фоенкинос в България
Давид Фоенкинос


◊ СЪБИТИЕТО

Френският институт и издателство "Пулсио"
Ви канят на

представянето на книгата "Инверсия на слабоумието" от Давид Фоенкинос
. В присъствието на автора

На 16 юни 2008, понеделник, от 18 ч.
Френски институт -
София, ул. "Дякон Игнатий" 2


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

На 16 юни френският талантив и млад писател Давид Фоенкинос ще представи във Френския институт една от книгите си “Инверсия на безумието, влиянието на двама поляци”, издадена от Пулсио. В тази книга той разказва историята на младия чех Конрад, който напуска страната си с надеждата да бъде приютен в Париж от мнимия си чичо, Милан Кундера....

Давид Фоенкинос е роден на 28 октомври 1974. След като завършва литература в Сорбоната, а по-късно учи и джаз, той се опитва да създаде музикална група, но никога не намира конрабасист. И така публикува първия си роман при Галимар “Инверсия на безумието, влиянието на двама поляци”. Този роман получава наградата Франсоа Мориак на Академи Франсез. Следва втори роман “Между ушите” и трети “Еротичният потенциал на жена ми”, който получава наградата Роже Нимие. През 2003 г. той е лауреат на Ашет. Публикува още два романа “В случай на щастие” и “Анонимните сърца”.

Романите на Фоенкинос са преведени в повече от 15 страни, между които Великобритания, Германия и даже в Корея. Последният му роман “Кой си спомня за Давид Фоенкинос?” излиза през август 2007 при Галимар. Бил е между номинираните за наградата Фемина, но получава наградата Жан Жионо.

Паралелно с романите, Давид Фоенкинос пише също и сценарии за комикси и заедно с брат си реализира късометражен филм “Една история за краката”. Във филма се виждат само крака! Работи и с режисьорите Жак Доайон и Седрик Клапиш върху различни сценарии.

В момента се подготвя екранизация на “Еротичният потенциал на жена ми”. Неговата първа театрална пиеса ще се играе през септември 2008 г.

В България са издадени 3 негови книги: "Еротичният потенциал на жена ми", "В случай на щастие" и "Инверсия на слабоумието, влянието на двама поляци".

Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
10.06.2008 г. 21:06
Етикети:
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6061-david-foenkinos-v-balgariya