Издания / премиери

"Христо Смирненски - маскарадът и празникът" от Владимир Янев

Премиера в София

"Христо Смирненски - маскарадът и празникът" от Владимир Янев


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани
на
премиера на книгата "Христо Смирненски - маскарадът и празникът" от Владимир Янев


На 10 юни (вторник) 2008 г., 18.00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“, ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4

 
◊ КНИГАТА

Издателство „Захарий Стоянов“ поднесе на читателите си монографията на Владимир Янев „Маскарадът и празникът“, посветена на вдъхновения Юноша на българската поезия Христо Смирненски. Като се опира на всички някогашни и по-нови изследвания и критически интерпретации, авторът ни представя съвременна и цялостна трактовка на личността и творчеството на пролетарския поет от Ючбунар.

Книгата на Владимир Янев е писана с вдъхновение, с истинско творческо съпричастие, затова се е получила истинска, четивна и увличаща с идеите и интерпретациите на автора монография. Тя е съобразена с изискванията на съвременната учебникарска литература, предназначена за горния курс на българските училища. Насочена е към студенти, специалисти, преподаватели и ученици, към читатели с будно чувство за големите художествени стойности на миналото и настоящето.

„Каквато и да е книгата – отбелязва Янев – за мен тя има цената на изповед. Човек се изповядва пред най-близките или имайки предвид тях, но ако изповедта има ценност, тя намира и свои непознати близки. Бих искал това да са млади хора, чиито мислещи и чувствителни духове едва ли могат да приемат пребиваването единствено в света на меркантилното. Те са и най-жестоките, и най-благородните съдници. Очаквам от тях първото, а второто нека почувстват и отнесат към Смирненски. Той се нуждае от тях, а те от него.“
Автор:
Веселина Василева
Публикация:
05.06.2008 г. 14:51
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/6026-hristo-smirnenski-maskaradat-i-praznikat-ot-vladimir-yanev