Издания / премиери

Николай Савов. Чешмата на султана

Една напълно непозната страница от историята на град Варна

Николай Савов. Чешмата на султана


◊ СЪБИТИЕТО

Община Варна, Регионален исторически музей - Варна, Издателска къща Стено - Варна


представят

"Чешмата на султана" - новата книга на Николай Савов, авторът на антологията на монументалното изкуство в нашия град “Паметниците на Варна”

Премиера на 29.05.2008 г., 18.00 ч.,
Археологически музей, Варна


◊ ЗА КНИГАТА

"Чешмата на султана". История за изграждането на град Варна след поредната опустошителна война, за построяването на най-голямата чешма на Балканския полуостров, за нейната красота, за нейния царствен възход и гибелна разруха.

Една книга, чийто принос към българската историческа наука ще бъде високо оценен. Както заради първооткривателския характер и прецизността към детайла, така и заради избрания стил на повествование с няколко паралелни сюжетни линии и не на последно място – заради изискания графичен дизайн и добрата полиграфия. Една книга, изведена от вдъхновението и последователността на автора до нивото на събитие в нашия културен живот.

Книгата е на издателство “Стено”, казва се „Чешмата на султана” и е написана от Николай Савов – ревностен и упорит изследовател на историята на Варна и невероятен разказвач на историческите артефакти, които е открил. Пресъздавайки с драматичен усет историята на една чешма, всъщност най-голямата чешма на Балканския полуостров, той проследява краткото съществуване на един непознат, новопостроен и изчезнал в небитието град – нашия град Варна. Разказва още за живота на един гениален османски калиграф, живял по времето на трима султани и оставил част от виртуозното си изкуство във Варна така, както то е съхранено и по много други земи - от Кайро чак до Виена.

Николай Савов използва богат илюстративен материал, за да въздигне буквално пред очите ни изчезналия град, за да възкреси паметта за живота и делата на великия султан Махмуд ІІ и неговия изкусен калиграф Мустафа Иззет Ефенди. Разлиствайки непознати страници от живота на града преди и след Освобождението, авторът ни кара да се преклоним и пред великия варненския архимандрит Инокентий Софийски.

За да се случи тази книга такава, каквато е, Николай Савов е разровил хиляди архивни единици, обиколил е музеите в Истанбул, разговарял е с най-големите турски езиковеди в Анкара...

Но за това той ще разкаже сам. На премиерата в двора на Археологическия музей, на 29 май, четвъртък, от 18 ч. До тогава.

С респект към автора,
Виолета Тончева

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
27.05.2008 г. 22:27
Етикети:
Посетено:
2818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5978-nikolay-savov-cheshmata-na-sultana