Издания / премиери

Премиера на книгата "Идеи и литература" от проф. Здравко Чолаков

Ценно изследване върху българската литература

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Захарий Стоянов"
има удоволствието и честта да Ви покани

на премиера на книгата "Идеи и литература"
Автор: проф. Здравко Чолаков


На 29 май (четвъртък) 2008 г., 18.00 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ЗА КНИГАТА

Томът на Здравко Чолаков „Идеи и литература“ обединява книгите му „Философски проблеми в българската поезия“ и „Съдбата на идеите в българската литература“, като сформира своеобразна теоретична история на българската литература.

Авторът проявява дългогодишен интерес към едни от най-интересните явления в литературата ни, изучавайки задълбочено философските мотиви в поезията на Стоян Михайловски, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Атанас Далчев, Александър Геров. Това са все автори, които наред с огромния си талант притежават и ерудиция по отношение на хуманитаристиката.

Втората книга на Здравко Чолаков, включена в тома, проследява панорамата от идеи в периода от Освобождението до наши дни, които стимулират най-значимото в търсенията на българските писатели, съвместявайки чисто национални естетически виждания с „навеи“ от европейски идейни модели. Идеите, които идват отвън в нашата литература в повечето случаи са интерпретирани с българско самочувствие, а не са механично-подражателни. Извън погледа на Чолаков не остава нито едно значимо име или явление в този обширен период за литературата ни, преценено от неговия специфичен зрителен ъгъл.

Новата книга на Здравко Чолаков е ценна на само за литературните изследователи, но и за преподаватели, студенти, ученици
.
Автор:
Веселина Василева
Публикация:
26.05.2008 г. 18:13
Посетено:
1406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5973-premiera-na-knigata-idei-i-literatura-ot-prof-zdravko-cholakov