Издания / премиери

Премиера на книги от Валерия Велева в Сливен

Творческа вечер в Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

В зала „Май” в Сливен бяха представени книгите „Мъже на власт” и „Изповеди по пантофи” на журналистката от в. „Труд” Валерия Велева.

Срещата бе организирана от Общината, по личната покана на кмета Йордан Лечков и със съдействието на кореспондентката на медията Росица Николова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

Творческата вечер, в присъствието на писатели, журналисти и много граждани, бе водена от Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”, който говори за жанровите особености и проблематиката на творбите. В нея участва роденият в Сливен Кеворк Кеворкян, редактор на първата книга и автор на предговора - емблематично лице на ”модерната българска журналистика” и творчески учител на Велева.

Двамата откроиха постиженията на авторката в автентичното представяне портретите на видни съвременни политици (от Т. Живков до днешните ръководители на държавата) и нравствените деформации в поведението на личности, породени от властовите им позиции в условията на прехода („Мъже на власт”, ред. Кеворк Кеворкян, Cognito Advertising, С., 2008). Изявено е умението за проникване в света на събеседниците, представени „в движение” и предразположени към искрени самопризнания, които формират памет за проблемите на това време и методите на управление - без директни оценки на автора за тях. ”Властта е лоша магия и няма човек и политик, непроменени от нея!”, заключи В. Велева, стремила се „да даде картината, рисувана от самите герои”.

В „Изповеди по пантофи” (Cognito advertising, ред. Л. Стефанова, С., 2008) тя интервюира известни творци, с които е постигнала „единение при разговорите”, а по-късно и човешки приятелства. Иван Гранитски открои „психологическите разрези”, показателни за състоянието на хората на духа: актьори, писатели, интелектуалци през периода след 1989 година и до днес, според него „натикани в ъгъла, използвани от партиите и изхвърлени накрая”.

Кеворк Кеворкян сподели интересни наблюдения за много от съвременните личности – обект на книгата, и има вълнуващ разговор със своите съграждани за детството си, родителите си и Сливен. „Всичко му беше извън мярката, някаква специална мая има в него - от ония години още... Обичайте го тоя град!”, завърши към всички и към присъстващите тук млади хора, които участваха активно в срещата.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.05.2008 г. 00:21
Посетено:
1014
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5910-premiera-na-knigi-ot-valeriya-veleva-v-sliven