Издания / премиери

Силен поетичен дебют на Биляна Гецова

Какво като говоря много тихо – това не значи, че обичам да мълча...

◊ СЪБИТИЕТО
  
На 15 май 2008 в салона на столичното читалище "Николай Хайтов" бе представена дебютната стихосбирка на Биляна Гецова “Какво като говоря много тихо…”.  

Стихове от книгата прочете актрисата Анелия Шишкова, а с изпълненията си на класическа китара Екатерина Икономова придаде на поетичната вечер още повече лиризъм и хармония.

Водещият вечерта Димитър Христов сподели впечатленията си от стихосбирката на Биляна и я характеризира като обещаваща. С овладяната си поетична форма, тематично многообразие, характер, и житейски, социален и човешки опит, младата авторка говори тихо, но въпреки това гласът й се чува достатъчно силно, въпреки крясъците и шума на ежедневието, изтъкна той.

В изказването си Славимир Генчев определи поезията на Биляна Гецова като тиха и сдържана наглед, но силна и въздействаща, художествено издържана, раздвижена и вътрешно свободна, независимо от класическата форма на стиха. Мотивът за тишината е траен в нейната поезия и това не е случайно – не е необходимо да се употребяват силни и крещящи думи или да се пише с удивителни, за да се изрече една или друга лична, но и обобщена истина.

С изказвания и поздравления към авторката се обърнаха кметът на Район „Изгрев” инж. Панайот Бончев, председателят на настоятелството на ч-ще „Н. Хайтов” поетът Иван Баджев, професорът по астрономия и поет Милчо Кирилов, който импровизира кратък стихотворен поздрав към Биляна, нейни приятели и колеги, а също и ценители на поетичното слово.

 * * *
Какво като говоря много тихо –
това не значи, че обичам да мълча.
Или пък че не мога в два-три стиха
да пресъздам на вятъра плача;
да кажа, че съм тъмно раздвоена
и тъжна, и объркана, и зла,
по-черна от Мария-Магдалена,
по-бяла от разкаяна сълза.
Какво като говоря много тихо –
това не значи, че не мога да крещя,
да мачкам, да се боря, да опитам
да стопля слънцето, да страдам със дъжда.
Това, че разпилявам самотата,
издрасквайки душата на листа,
не значи, че завинаги вратата
затварям пред тълпата и света.
А може би, объркано и свито,
сърцето ми изтръпва с мисълта,
че ако не говоря много тихо,
едва ли ще се вслуша в мен света.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Биляна Гецова е родена на 25 март 1975 г. в Свищов. Нейни стихове са публикувани във вестниците "Дунавско дело", "Септемврийче" и "Дунавска зора". Завършила е специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Финансов мениджмънт" в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов.

По професия е юрист. Работи в областта на данъчното право и процес.
             
Автор:
Публикация:
15.05.2008 г. 23:05
Посетено:
1673
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5878-silen-poetichen-debyut-na-bilyana-getsova