Издания / премиери

Премиера на най-новата книга на Мюмюн Тахир в Кърджали

Чувството за идентичност като много важна част от природата на човешкото съществуване

◊ СЪБИТИЕТО

Най-новата книга на Мюмюн Тахир „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интеграция” ще бъде представена

в Кърджали на 14 май 2008, от 17.30 часа
в Читалня 1 на Регионална библиотека „Н Й. Вапцаров”.

Премиерата е част от Дните на междукултурния диалог Кърджали 2008, организирани от Община Кърджали, „Хоризонти 07”, Младежки център КРЪГ, Читалище „Юмер Лютфи”, Териториален държавен архив, Регионална библиотека – Кърджали.

Осъществяват се с подкрепата на Министерството на културата.

   
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Мюмюн Тахир е носител на Голямата награда на СБП и на СБЖ. Доктор е по философия към Научния институт „Вектор”. Председател е на Академия за европейска култура „Орфеева лира” и на Читалище „Юмер Лютфи”, секретар на Обществения съвет по проблемите на културното многообразие към Министерството на културата.

Автор е на над 10 книги, сред които „Тревожен оптимизъм”, „Стряха с много гнезда”, „Преминаване”, „Животът заедно”, „Земя за обетоване”. Занимава се с теоретичните и приложни проблеми на културния мениджмънт, културната интеграция и културната антропология. Член е на СБП и на СБЖ.

Организатор е на Фестивала на балканския фолклор и на Балканската среща на писателите, които се провеждат всяка година в Кърджали.
    
В новата си книга Мюмюн Тахир разглежда философските и практическите аспекти на една от най-важните човешки потребности – чувството за идентичност. Усещането, което е част от самата природа на човешкото съществуване и е източник на едни от най-силните човешки стремежи, понякога по-силни от потребностите за физическо оцеляване. Дори и когато тези представи са доста субективни и илюзорни. Но постепенно и те, като всичко останало, се променят и заедно с нарастващите знания стават по-зрели и обективни.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
13.05.2008 г. 21:49
Посетено:
1135
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5854-premiera-na-nay-novata-kniga-na-myumyun-tahir-v-kardzhali