Издания / премиери

Приключенията на Пити на Антарктида

Премиера в София

◊ СЪБИТИЕТО

Български антарктически институт и
Университетско издателство "Св. Климент Охридски"
имат удоволствието и честта да Ви поканят на

премиера на книгата на Хавиер Качо Гомес „Приключенията на Пити на Антарктида"
. Преводач: Светослава Славчева (преподавател по испански език в Институт Сервантес)

. Издател: Университетско издателство „Св. Климент Охридски”
. „Приключенията на Пити” е издадена за първи път в Мадрид през 2001
. Обем: 250 страници


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

На 7 април 2008 г (понеделник), 17.30 ч.
Литературен салон галерия „Захарий Стоянов“
Полиграфически комбинат „Димитър Благоев“,
ул. „Н. Ракитин“ 2, ет. 4


◊ ЗА КНИГАТА

По молба на своята малка господарка още невръстното кученце Пити, порода сибирско хъски, заминава на Антарктида с баща й, командир на испанска полярна база, за да го пази.

От домашен любимец само за няколко месеца в суровите условия на мистериозния леден континент, в компанията на истински хора, на мъдри птици и забавни, но неразумни пингвини Пити постепенно открива заобикалящия го свят и се научава да се грижи сам за себе си. Много скоро с интуицията и храбростта си ще спечели уважението на всички и ще израсне до куче-водач, ще извърши геройски дела и ще добие международна известност.

Малки и големи ще се насладят на един разказ, който ще ни отведе до мистериозния континент Антарктида, свят, изпълнен с красота и враждебност, в който членовете на експедицията, включително и Пити, ще поемат по тежкия път на себеусъвършенстването и личностното израстване.

“Приключенията на Пити на Антарктида” ще ни потопи в света на екологията и ще ни разкрие очарованието на антарктическата природа. Но преди всичко романът е възхвала на дружбата между хората и на духа на взаимопомощ, без който е немислим животът на ледения континент.

Целта е да разкрие пред читателите живота на учените на ледения континент; враждебната среда, в която са принудени да работят; подбудите, които ги карат да прекарат дълги месеци, разделени от семействата си и, разбира се, духът на разбирателство и съпричастност, който се превръща във фактор от първостепенно значение за оцеляването сред суровите природни условия.

Особено внимание в книгата е отделено на ползотворното сътрудничество и близките приятелски връзки с българските антарктици, които помагат на испанските си колеги в труден момент.

Хавиер Качо има голям личен приятелски принос за функционирането и развитието на българската научна база. Той е близък приятел на българските антарктици и многократно им е оказвал помощ по времето, когато е бил командир на испанската полярна база на о. Ливингстън (три пъти в последните 10 г.).

Мечтае изградените от антарктиците взаимоотношения на разбирателство и съпричастност между хората и народите, уважението и грижата им към другите живи същества и към природата да станат пример за човечеството.


◊ ЗА АВТОРА

Хавиер Качо Гомес е роден на 19 декември 1952 г. в Мадрид. По образование е физик. От много години работи в Националния институт за космически технологии към Министерството на отбраната на Испания и е в класацията на най-добрите учени на института със специалност Наука за атмосферата. Бил е учен-изследовател в Националната комисия за космически изследвания.

С Антарктида го свързват неговите изследвания на разрушаването на озоновия слой над континента. Член е на Първата испанска научна експедиция в Антарктида (1986–1987), бил е два пъти в Арктика и шест пъти в Антарктида, последните три от които като командир на испанската полярна база “Хуан Карлос I” на о. Ливингстън.

Автор е на редица научни статии и лекции, на научноизследователската книга „Антарктида – озоновата дупка”, на художествени разкази.

„Приключенията на Пити на Антарктида” е първият му роман.
Автор:
Веселина Василева
Публикация:
03.04.2008 г. 16:03
Посетено:
781
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5584-priklyucheniyata-na-piti-na-antarktida