Издания / премиери

Българската политика спрямо Република Македония

Премиера на нова книга в София

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата "Българската политика спрямо Република Македония"


На 31 март 2008 (понеделник) от 11 ч.
в зала „Сердика” на х-л Шератон в София.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Едва ли има някой българин, който да е напълно безразличен към отношенията между България и Република Македония. Особено напоследък, когато в медиите на съседната страна почти няма ден без обидни писания по адрес на България, българите, българското, българщината. Безспорно, нужен е анализ на явленията; на политиката, довела до това състояние; и на тази, която ще посочи пътя за излизане от ирационалното и неконструктивното.

Броени дни преди срещата на върха на НАТО в Букурещ, съдбовно важна за Република Македония, екип под ръководството на ст.н.с. Любомир Иванов излиза с „Препоръки за развитието на добросъседски отношения в контекста на разширението на НАТО и ЕС към Западните Балкани”.

Изданието е триезично (на български, македонската книжовна норма на българския и английски) и носи заглавието „Българската политика спрямо Република Македония”.

На общо 80 страници са изложени изводите от водени в продължение на една година дискусии по темата на екип от изтъкнати учени, дипломати, будни за темата специалисти в различни области.  Сред тях са д-р З. Андонова, посланик П. Атанасов, доц. С. Бараков, посланик Б. Бобев, д-р Ж. Георгиев, проф. Г. Даскалов,
ст.н.с. А. Димитров, проф. Б. Димитров, посланик Е. Еков, ст.н.с. С. Елдъров, инж. В. Илиев, З. Илиева, посланик Н. Колев, акад. К. Косев, М. Миланов, И. Митов, доц. П. Пантев, д-р Г. Папакочев, А. Попов, доц. А. Първанов, посланик В. Рачев, Н. Стоянова, В. Текелов, М. Трайков, ст.н.с. С. Хаджитодоров и др.
   
Целта на изданието, което ще бъде разпространено сред заинтересованите институции у нас и в чужбина, е да се идентифицират политиките, които ще доведат в перспектива до реални добросъседски отношения. Препоръките в него имат качеството и да повдигнат национален дебат по темата.

Със специалното участие на Президента Ж. Желев, К. Узунов, Е. Кирилов и др.

. За контакти: Мария Мусова; (02) 9 872 927; 0899/ 119993; maria.musova@gmail.com
Автор:
Надежда Стоянова
Публикация:
27.03.2008 г. 18:34
Посетено:
1458
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5535-balgarskata-politika-spryamo-republika-makedoniya