Издания / премиери

Zотов. Еликсир в Ада

Климатът в Рая е по-добър, но компанията в Ада е по-интересна

Zотов. Еликсир в Ада


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство ЕРА
има удоволствието да ви покани на

премиерата на  "Еликсир в Ада" от Zотов

На 28.03.2008 г. от 17 ч.
в Книжарница "Сиела-Книгомания"
Мол София, бул. "Стамболийски" 101

Заповядайте!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Гаранция – такова нещо не сте чели никога!

Кой ли според вас отива в Ада? Това се оказва едно пренаселено място. Ето, Клеопатра работи в обществена пералня, Пушкин продава билетчета, а Брус Ли е кротък учен. А защо ли Мерилин Монро е намалила бюста си до нула? Тук телевизионните реклами не спират, а питиетата се сервират винаги топли. Почти като на Земята. С тази разлика, че тук всичко е вечно. Но дори и в Ада се случват мистериозни убийства. А пък как ли може да умре този, който вече е мъртъв? Бившият царски офицер Калашников вече стотина години работи в Отдел “Наказания”. И сега е по петите на хладнокръвен убиец, който елиминира най-известните обитатели на Ада.

“Еликсир в Ада” е блестящо изпипана сатира, изпълнена с неочаквани поврати, черен хумор и скандални пародии на съвременната действителност. Остроумно и забавно приключение, което ще си поиграе с въображението ви и ще ви разплаче от смях.

Единтвеното, което се знае за Zотов, е, че пътува много, има три книги и името му е псевдоним на известен руски писател. Има доста спекулации кой всъщност се крие зад личността му, но засега руските издатели отказват да разкрият тайната. Едно е сигурно – авторът е тънък познавач на съвременната действителност. Дори успява да разгорещи руската общественост, защото много известни фигури са представени в твърде нелициприятна светлина.

Zотов признава, че не е написал романа с някаква скрита умисъл, а „просто като забавно и развлекателно четиво”. И добавя, че „подобни книги не съществуват на пазара.” На въпроса не смята ли, че „Елексир в Ада” ще предизвика силен обществен резонанс, авторът отвръща: „Възможно е. И със сигурност на някои тази книга не би се харесала.” И веднага добавя: „Но може би ще накара читателите да се замислят дали всъщност Адът не е на Земята.”

Авторът пренася действието на романа си в Ада, който е изобразен като смешна карикатура на земните порядки и то не само на съвременните. На първо място авторът пародира политическата реалност в наши дни и някои от най-актуалните болезнени теми като организираната престъпност, корупцията, демографски проблеми и други язви и болежки на съвременното общество.

Черният хумор изпълва страниците на романа и читателите искрено могат да се посмеят на съдбата на добре познати личности. Ръководството на Ада е поверено на рогат шеф, който от време на време се чува със своя колега – стопанина на небесната канцелария. Организират се екскурзии от Рая до Ада. В полицията няма отдел Убийства, така и така всички отдавна са мъртви. Но изведнъж се случва невъзможното – някой започва да убива известните обитатели на Ада. По жертвите няма следи нито от нож, нито от куршум. Явно убиецът използва неизвестно на науката вещество, което за секунди ги превръща в пепел. С разследването се заема елитният отдел на адската полиция начело с бившия царски офицер Калашников, а на Менделеев се пада честта да разбере състава на тайнственото вещество.

Или иначе казано - “Климатът в рая е по-добър, но компанията в ада е по-интересна.”

Изпълнена с каламбури, пародии и нестихващ сарказъм, „Еликсир в Ада” ще си поиграе с въображението ви и ще ви разплаче от смях. Забавлението е гарантирано!

Автор:
Маргарита Димитрова
Публикация:
24.03.2008 г. 21:56
Посетено:
1795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5520-zotov-eliksir-v-ada