Издания / премиери

Второ издание на "Кървави разкази" от Александър Чакъров

Премиера в Концертното студио на Радио Варна

Второ издание на "Кървави разкази" от Александър Чакъров


◊ СЪБИТИЕТО

Александър Чакъров – един от най-българските автори, според издателя Наско Якимов, с второ издание на "Кървави разкази", изд. “Славена” (2008).

Премиерата в Концертното студио на Радио Варна се посвещава на Националния празник на България – освобождението от османско владичество.

29 февруари 2008 г., 18.00 ч.
. Водеща Виолета Тончева

Премиерата на “Кървави разкази” от Александър Чакъров  ще започне с филма на журналистката Екатерина Митева и оператора Александър Алексиев от телевизия М SAT “Известният неизвестен писател”.

Освен този портрет на автора, публиката ще има възможност да проследи и игралния филм на режисьора Веселин Тамахкяров по разказа “Македонска стрелба” на Александър Чакъров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Варненецът Александър Чакъров завършва с отличие изкуствоведския отдел на ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, което безспорно влияе върху драматургичното изграждане на неговата проза, белязана освен това и с трайния знак на Българското. Българското мислене, българското светоусещане - въобще българщината, владее ума, сърцето и действията на неговите смели, страстни и горди герои, които умеят да отстояват себе си и своята кауза. “Аз обожавам Хайтов”. Той е моят учител в изкуството на писането. “Хайде - поемай, помагай, носи...“ - ми каза той при последната ни среща и аз приех неговата заръка като огромна отговорност. Защото перото на Николай Хайтов е като много тежък Крали-Марковски боздуган...”, признава Александър Чакъров.

Александър Чакъров е автор на сборника “Кървави разкази”, киносценария “Коренът на короната”, пиесите “Зарови ме в небето” и “Пенсията на баба Тонка”, романите “Харемът на един студент” и “Вечният българин”, сега работи по нов роман “Главата на Чаушеску”.

За сценария на телевизионната новела “Каталии” Александър Чакъров получава Международната писателска награда за сценаристика “Хартли  Мерил” – Холивуд. Още едно голямо международно признание за писателя представлява и включването му, редом с Николай Хайтов и Йордан Радичков, в “Антология на българския разказ. XX век”, съставена от големия преводач на българска художествена литература на немски език Норберт Рандов.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
28.02.2008 г. 15:10
Посетено:
3489
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5378-vtoro-izdanie-na-karvavi-razkazi-ot-aleksandar-chakarov