Издания / премиери

Съвременник 4/2007 г. с Гласове от Варна

Литературни събития в Концертното студио на Радио Варна

Съвременник 4/2007 г. с Гласове от Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Литературни събития в Концертното студио на Радио Варна
21-22 февруари 2008 г.

• Съвременник 4/2007 г. с Гласове от Варна
Радио Варна, Концертно студио, 21.02.2008 г., 18.00 ч.

Главният и заместник-главният редактор на списанието за литература и изкуство “Съвременник” Владимир Зарев и Иван Голев представят брой 4 от 2007 г. Участват актрисата Юлияна Чернева и музиканти от НУИ “Добри Христов”. Водеща Виолета Тончева.

“Съвременник”: Списанието за литература и изкуство “Съвременник” представя в брой 4 от 2007 г., в рубриката “Гласове от Варна”, философското есе на Панко Анчев ”Религиозното в съзнанието на атеиста. Българо-руски паралели (Ф. М. Достоевски и Емилиян Станев)", новелата на Атанас Стойчев “Мъж за убиване” и поезия от Димитър Калев, Теменуга Маринова, Красимир Симеонов и Владимир Стоянов. Специално място в изданието заема “Америка: Да я обичаш ли, да я напуснеш ли?” - психологическа дисекция на американския начин на живот от д-р Златко Ангелов, който през 1992 г. напуска Варна и се премества да живее в Канада. Изкуствоведът Румен Серафимов, писателят Ангел Г. Ангелов и поетесата Елка Няголова споделят гледните си точки върху живописта на Георги  Йорданов и Васил Василев, и фотографията на Валерий Пощаров-младши, чиито произведения оформят графичния дизайн на цялото списание. Забележителна е оценката на космополитния български интелектуалец Петър Увалиев за живописта на Жоро Йорданов в писмо, отправено лично до художника.

В броя присъстват още белетристите Ан Тайлър с романа “Земни притежания”, Рут Рендъл с новелата “Обсебена”, Габриел Гарсия Маркес, Труман Капоти, Уйлям Бойд, Моника Лави, Светислав Басара, поетите Николай Кънчев – in memoriam и Сесар Вайехо, философът проф. Сергей Герджиков и др.   


Премиери на "Битието" от Владимир Зарев и "Брокат и парцали" от Иван Голев
Радио Варна, Концертно студио, 22.02.2008 г., 18.00 ч.

Двамата известни писатели очакват своята варненска публика и на следващия ден - в същото време и на същото място - за премиерите на допълненото и преработено издание на “Битие”, изд. Сиела, 2007 г. от Владимир Зарев и на новия роман “Брокат и парцали”, изд. Зенит 2007 г. от Иван Голев.

Владимир Зарев е автор на 16 книги, между които “Хрътката”, “Хрътката срещу Хрътката”, “Лето 1850”, "Поп Богомил и съвършенството на страха”, “Разруха”, “Светове”, "Изходът".

“Битието” е вълнуваща сага, която преплита личните светове и истории на един род с драматични обрати в историята на България. Романовото действие лъкатуши между любовта и омразата, заплита се в братоубийствени страсти и неправдоподобни събития и пренарежда в незабравима цялост протяжните подробности на живота. “Битието” напомня въртяща се сцена, върху която героите се качват и слизат, ту велики и красиви в поривите си, обладани от провинциална мерзост, ту обсебени от модерните идеи на своето време. “Битието” увлича не само с интересния си сюжет и с психологическата плътност на героите, но и със стихията и епичния дъх на езика, с възможността и днес да прочетем себе си в тази книга.

А ето какво казва Иван Голев за романа си “Брокат и парцали”: Скоро след като завърших романа си “Дани”, почувствах празнота. Бях изоставил героя си Лазар Лазаревски в късната есен сам, с капчица дъждовна вода и две монети в шепата и със смътната надежда да сложи ред в объркания си живот. Какво ли правеше той сега? Беше ли намерил сили да забрави разочарованията си, да прости на другите за предателствата им и на себе си за собствените си грехове? Не знаех, но много исках да науча. И – ако можех – да му помогна. Седнах отново зад компютъра. Така се роди този роман.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.02.2008 г. 16:49
Посетено:
687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5345-savremennik-4-2007-g-s-glasove-ot-varna