Издания / премиери

Антология "Съвременна турска поезия"

120 стихотворения от шест утвърдени имена в съвременната турска поезия

Антология "Съвременна турска поезия"


◊ СЪБИТИЕТО

В края на 2007 година Издателска къща "Жанет 45" в Пловдив издаде антологията "Съвременна турска поезия".

В нея са включени по около 20 стихотворения, а така също и сбити биографично-творчески портрети на водещите представители на турската поезия Джеват Чапан, Хилми Явуз, Йоздемир Индже, Атаол Бехрамоглу, Юлкю Тамер и Гювен Туран.


◊ СПЕЦИАЛНО ЗА LITERNET

Съставители и преводачи на антологията са нашите автори и сътрудници Кадрие Джесур и Хюсеин Мевсим, които споделиха следното за читателите ни:
   
"Антологията съдържа около 120 стихотворения от шестима утвърдени имена в съвременната турска поезия. Смятаме, че това е най-цялостното представяне на турската поезия на български език, която досега бе позната преди всичко с ненадминатия си класик Назъм Хикмет. Интересно е да се отбележи, че включените в сборника поети са живи, родени съответно между 1933 и 1943 г.

С изключение на Ю. Тамер всички са бивши или настоящи университетски преподаватели по чужди филологии, както и изтъкнати преводачи на турски, с несъмнен принос за разширяване хоризонтите на турския читател. Например Дж. Чапан превежда от английски и гръцки, Й. Индже от френски, А. Бехрамоглу от руски и т.н. Специално последните двама допринасят за популяризирането и на българската поезия в Турция с издадените през 80-те г. на миналия век антологии. Всички включени в антологията поети се изявяват като общественици и колумнисти (без Г. Туран) в различни вестници – Дж. Чапан и А. Бехрамоглу в "Джумхуриет", Х. Явуз в "Заман", Й. Индже в "Хюрриет", Ю. Тамер в "Сабах".

Другото, което обединява поетите в антологията, е, че, макар и родени на различни места, в момента всички те споделят необозримия истанбулски топос. При подбора на авторите се постарахме да обхванем всички тенденции и навеи в турската национална поезия след 70-те г. на миналия век. Така че, докато в поезията на професора англицист Дж. Чапан усещаме континенталния дух и стилистика, професорът по философия и филология Х. Явуз черпи вдъхновение от източната култура и традиция, а Й. Индже въплъщава медитеранското, при доцента по русистика А. Бехрамоглу изпъква подплатено с лиризъм социално-ангажиращо начало, Ю. Тамер умело вплита приказно-фолклорни мотиви с едно детско светоусещане и чувствителност, а у Г. Туран долавяме хладна разсъдъчност.

Надяваме се, че антологията ще даде възможност на българския читател да вникне в своеобразието на турската поезия."    
   
Автор:
LN
Публикация:
18.02.2008 г. 18:23
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5335-antologiya-savremenna-turska-poeziya