Издания / премиери

Списание "Простори" гостува в Сливен

Майсторски клас "Простори"

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен гостуваха членове на редакционния съвет на излизащото във Варна издание "Простори".

Отговорният редактор и литературен критик Панко Анчев и писателят Ангел Г. Ангелов, бяха представени от водещия на творческата вечер Деньо Денев

В залата на Военния клуб пред присъстващите  почитатели на словото, писатели и журналисти, те представиха концепцията на изданието, тематично-съдържателния обхват на рубриките и участвалите автори и подариха на гостите кн. 5 и 6 от  2007 година.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПИСАНИЕТО

Списание "Простори" се издава с решение на Общинския съвет на град Варна. Представените на страниците му творци - български и чуждестранни, и дискутираните въпроси из областта на литературата, философията, театъра, визуалните изкуства и други, разкриват намерението на редакторите да го утвърждават като национално издание.

Респектира пъстротата на темите из философията, културологията, религиите, прегледът на книги и особено включените критически материали, съобразно споделяното от редакцията Далчево твърдение за ролята и равнището на критиката в определеляне нивото на едно издание.

И в бъдеще списание „Простори” ще следва линията да привлича творци от всички жанрове и сфери на изкуството и географски райони на страната, с акцент за стимулиране на „младите” и неутвърдени автори, както и на известни имена, споделящи в творчеството си естетическата позиция на социалния реализъм.

В брой 6 от 2007 година редакторите подчертават, че навлизайки в четвъртата годишнина от своя нов живот, то се възобновява, за да вдъхва увереност и творческа смелост на младите, "както и за да ги популяризира и налага в съвременната литература. Знаем, че в България творят много даровити автори, но те са лишени от среда, в която да споделят вълненията и плановете си, да се учат и израстват като професионални автори”.

Отговорният редактор посочи присъствието на поети от Сливен в последните броеве, като Д. Денев, Кети Бозукова, Кирилка Паскалева и др. Амбицията на изданието е да се показват художествените постижения и на творци от чужди литератури, с повишаване значението на рубрика „Превод”.

Особен интерес предизвика предстоящото творческо начинание „Майсторски клас „Простори” – с оценка за публикуваните произведения на младите автори от видни български творци, които ще ги „насочват по пътя на майсторството”. Някои от тях ще участват в  организирания във Варна, през лятото на 2008 година творчески семинар с лектори - преподаватели от Литературния институт „А. М. Горки” – Москва.

На срещата за представяне на списание „Простори” със свои изказвания участваха писателите Любомир Котев, Иванка Денева, Михаил Михайлов, както и актьорите Мария Николова и Михаил Илийков, носител на наградата „Аскеер”.
 
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
18.02.2008 г. 11:25
Посетено:
930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5331-spisanie-prostori-gostuva-v-sliven