Издания / премиери

Сп. ФАКЕЛ, 4/2007

Нов брой с Корольов, Аксьонов и Алешковски

◊ СЪБИТИЕТО

Излезе новият четвърти брой на сп. Факел - литературен тримесечник с гл. ред. Георги Борисов. В рамките на 326 страници можем да прочетем проза, поезия, част от роман, интервюта, пиеса.


◊ НЯКОИ АКЦЕНТИ В БРОЯ

В бр. 4 ще прочетем “Хиатус, до там и обратно. Пътешествие от София до София”, където е загатнато откровението на Анатолий Корольов “И последното – за истинската Пустота може да се пише единствено с чувство за хумор.”

Василий Аксьонов е представен с романа си “Москва-ква-ква” (сцени от 50-те години). Тук се преплитат старогръцките митове с родените в сталинската епоха митове за Москва. На сцената излиза познатата фигура на Йосиф-батоно, за да предопредели края с финалните  акорди на многократно повтаряния въпрос: “А помниш ли колко…”. А последващото интервю с писателя доизяснява идеята на романа.

Към 50-те години на 20. век се обръща и Марк Дюген в романа си “Обикновена екзекуция”.

Юз Алешковски е представен с няколко Песни: Фамилийка, Съветска великденска, Песен за съветския слепец, Брезентната палатчица, писани през 70-те години на миналия век с тънка ирония, достигаща на места до сарказъм.

Списанието има и нова рубрика “Поезия и превод”, рубрика, в която ще прочетем съвременна поезия от Катерина Стойкова. Поезия, писана на английски, но преведена от самата нея на български, специално за новата рубрика.  

Включена е и пиесата “Прекрасното далечно” на Данила Превалов, петербургски драматург от най-младото поколение, един от създателите и идейните лидери на съвременното движение за нова драма Театр.doc.

Има и още, и още... но нататък прочетете сами...

Автор:
Публикация:
05.02.2008 г. 23:47
Етикети:
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5279-sp-fakel-4-2007