Издания / премиери

Марин Троянов. Балканска елегия

Премиера в София

Марин Троянов. Балканска елегия


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 февруари 2008, сряда, от 18 часа
в книжарница Хеликон-Витоша (Патриарх Евтимий 62)
ще се състои
премиерата на книгата на Марин Троянов "
Балканска елегия".

Бащата на известния писател
Илия Троянов е хидроинженер, работил в течение на 12 години на територията на бивша Югославия (1994-2006), а тази книга е неговият поглед към работата с Юго-институциите.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Марин Троянов. Балканска елегия. София: ИК „Стигмати”, 2008 г.

Необичайната съдба на автора на този документален разказ за войната в бивша Югославия, освен всичко друго, го превръща в неподправен свидетел на събития и процеси, които все още не са намерили своето решение, какъвто е случаят с Косово. Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина – топоси на конфликти, в които безбройните жертви винаги ще определят войната като безсмислена. Непреднамерен и задълбочен анализ на Балканите и света като място, където справедливостта рядко е кауза на честта.

Марин Троянов е роден през 1941 г. в Плевен, където завършва средното си образование. Следва ИСИ и няколко години работи като инженер в София, преди да имигрира през 1971 г. в Германия. Професионалните му ангажименти с немски и английски фирми го отвеждат в различни краища по света, но най-дълго остава в Кения, Източна Африка.

През последните 26 години е служител на Немската държавна организация за техническа помощ (ГТЦ), а от 1994 е неин представител в региона на бивша Югославия.

Неговите свидетелства и преживявания по време на неотдавнашните конфликти в Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия рефлектират в тази книга.


Автор:
Йордан Ефтимов
Публикация:
04.02.2008 г. 14:02
Посетено:
402
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5269-marin-troyanov-balkanska-elegiya