Издания / премиери

Обсъждане творбите на сливенските писатели за 2007 година

Литературен салон на РБ "Сава Доброплодни"

◊ СЪБИТИЕТО

В съответствие със създадената вече традиция, Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен, бе домакин на първия за 2008 г. Литературен салон - преглед на книги от сливенски автори, излезли в предходната година - над четиридесет на брой.

Вечерта бе водена от директорката на културния институт Росица Петрова-Василева, която благодари за стореното през 2007 г. по създаване и популяризиране на българската книга. На изявата присъстваха автори, които живеят в Сливен и са членове на различни писателски обединения.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Да поднесат своите виждания за постиженията и несполуките на колегите си от съседния град, бяха поканени литературният критик Димитър Бечев (за прозата) и поетът Тенко Тенев (раздел поезия). Те изразиха стремежа си не да оценяват пъстрата и богата картина в издателската продукция като цяло, а да отбележат само значимото в публикуваното през отминалата година, като заедно с това отправиха и някои препоръки. Бе откроен приносният момент в книгите на Камен Васевски (”И аз видях Америка” и „Предишна памет”), на Атанас Славов (”Има и стари сливенци”) и на Атанас Цонков (”Йовковите „Старопланински легенди”, "Опит за биография” и сборника в четири части „Народни песни от Жеруна”).

Сред творбите със силно естетическо въздействие са тези на поета Дамян Дамянов („Избрана лирика”, изд. „Летера”, Пл., 2007), Деньо Денев, Красин Кръстев, Андрея Илиев, Кети Бозукова, Павел Веснаков, Евгения Генова и др. Бе отбелязано началото на ученическо литературно списание „Любословие” в Сливен (ред. С. Келеведжиева), издавано в ГПЗЕ „Захарий Стоянов”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.02.2008 г. 21:29
Етикети:
Посетено:
1267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5227-obsazhdane-tvorbite-na-slivenskite-pisateli-za-2007-godina