Издания / премиери

Представяне на "Личните бележници на П. К. Яворов"

В рамките на Яворови Януарски дни 2008 година

Представяне на "Личните бележници на П. К. Яворов"


◊ СЪБИТИЕТО

Акцент в Яворовите Януарски дни 2008 година бе представянето на книгата "Личните бележници на П. К. Яворов" - факсимилно издание с разчетен текст и коментар.

. Съставител д-р Милкана Бошнакова, изд. "Захарий Стоянов"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

В това издание, дело на Издателство "Захарий Стоянов", са поместени девет от бележниците на Яворов, което е съществен принос в историята на българската литература. Според д-р Бошнакова поне още два от личните бележници били изгубени. Трудно може да се открие нещо съвършено ново в тях, предвид задълбоченото цялостно изследване на Яворовото литературно наследство.

Повече от записките в тях били основата на "Хайдушки копнения" на Яворов. От разчета на бележниците Бошнакова прави изводи за творческия процес при Яворов, който се оказва труден и мъчителен. Деветте редакции на уникалното стихотворение "Нощ" показват, че големият поет си е поставял много високи художествени критерии - заяви още д-р Бошнакова.

Многото поправки, зачерквания върху записките и стиховете са силен аргумент срещу доводите на Михаил Арнаудов, според който Яворов пишел брилянтните си творби от раз.

Доц. Михаил Неделчев, познавач на Яворовото творчество, изказа мнение, че ръкописите на Яворов са аналогични на Пушкиновите, като в тях се вижда как се движи светкавичната мисъл на поетическия гений Яворов.
Автор:
Eлена Шопова
Публикация:
18.01.2008 г. 15:07
Етикети:
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5185-predstavyane-na-lichnite-belezhnitsi-na-p-k-yavorov