Издания / премиери

"Пусни народа ми да кара сърф" от Ивон Шуинар

Действието е в основата на нашата екологична философия

"Пусни народа ми да кара сърф" от Ивон Шуинар


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство Ciela и gorichka.bg представят книгата

Пусни народа ми да кара сърф

от Ивон Шуинар, собственик и основател на “Patagonia”

"Бизнесът може да произвежда храна, да лекува болести, да контролира прираста на населението, да назначава хората на работа и като цяло да обогатява живота ни. Може да върши тези добри дела и да печели, без да губи душата си."
Ивон Шуинар


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

“Струва ми се, че първо съм се научил да се катеря и след това да ходя”, пише Ивон Шуинар в кигата си “Пусни народа ми да кара сърф”. Израснал сред природата, Шуинар започва първия си бизнес с ръчно правени клинове и “джаджи за катерене”. До деня, в който си дава сметка, че именно клиновете, които произвежда в “Шуинар Екуипмънт”, унищожават скалите, и решава да прекрати бизнеса си с тях. “Това беше първата екологична стъпка, която предприехме през годините. Клиновете бяха в основата на бизнеса ни, но ние унищожавахме скалите, които обичахме”, споделя той. Създава нова компания, която да произвежда линията за спортно облекло – “Патагония”.

Книгата “Пусни народа ми да кара сърф” описва дългия процес от създаването на компанията до формирането като екологично обвързан бизнес. “Ние се стремим към баланс между финансирането на екологичните дейности и желанието да продължим да сме в бизнеса следващите 100 години.” Всяка година фирмата прави проучване за отражението на дейността си върху околната среда, а от 1996 г. отделя 1% от продажбите си, който дарява на НПО и малки граждански организации, “съставени от хора, които са готови да протестират за някое дърво или да се изправят пред булдозерите” и които водят борба за спасяването на дивата природа.

“Патагония” внимателно подбира доставчиците си като работи само с фабрики, които използват естествени и невредящи на околната среда материали.

Освен историята, книгата съдържа и няколко раздела, наречени “философии” на дизайна, производството, разпространението, изграждането на имидж и т.н. Всяка една от тях отразява постепенното развитие на идеологията за екологично ориентиран бизнес, който намира приложение във всички сфери на фирменото управление.

“Действието е в основата на нашата екологична философия. Тъй като основната причина да сме в бизнеса е стремежът ни да променим начина, по който правителствата и корпорациите гледат на екологичната криза, действието е абсолютно задължително.”

Като резултат от тази философия, служителите и ръководството на “Патагония” рециклират хартията, която използват и произвеждат дрехи от рециклирани суровини (поларите “Синхила”), редовно участват в обучения на еко-тематика, но и са обществено ангажирани с решаването на екологични проблеми.

През 2001 г. Ивон Шуинар и Крейг Матюс (и двамата собственици на компании) основават Алианс “1% за планетата” – организация от фирми, които се ангажират да даряват поне по 1% от продажбите си за дейностите, целящи защита и опазване на природната среда.

• “Пусни народа ми да кара сърф” е отпечатана на хартия от устойчиво управлявани гори от мрежата PEFC CHAIN OF CUSTODY.


Автор:
Лина Николова
Публикация:
16.01.2008 г. 15:24
Посетено:
642
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5179-pusni-naroda-mi-da-kara-sarf-ot-ivon-shuinar