Издания / премиери

Двойна премиера на Мая Кисьова

Театрална критика и поезия

Двойна премиера на Мая Кисьова


◊ СЪБИТИЕТО

ИК “Изток-Запад” представя книгите на Мая Кисьова

"Словесни репетиции" – театрално-критически и художествени текстове
и
"Три луни" – лирика

10 януари 2008 г. от 17.30 ч.
Зала “Надежда” на Столична библиотека


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕМИЕРАТА

В представянето участие ще вземат:

. доц. д-р Калина Стефанова, театровед,
. Петър Величков, литературен историк,
. Любен Козарев, издател
и авторката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА "СЛОВЕСНИ РЕПЕТИЦИИ"

Да бъдеш учител в и чрез театъра; да бъдеш лекар в и чрез театъра; да бъдеш историк на своето време, без да стерилизираш художествения факт, а да го филтрираш през кръвоносната система на собствения си опит...

“Словесни репетиции” е сборник от рефлекси към конкретни творчески личности и сценични събития, в него са включени и авторски художествени текстове, писани в периода 2004-2007 г.

Непубликуваните интервюта, портрети, анализи, обзори, рецензии и есета ни срещат със света на режисьора Юлия Огнянова, драматурга Боян Папазов, сценариста Станислав Семерджиев, предлагат ракурси към постановки на Явор Гърдев (“Пиесата за бебето”), Красимир Спасов (“Змийско мляко”), Григор Антонов (“Бифем”), Мариус Куркински (“С любовта шега не бива”), Галин Стоев (“Монолози за вагината”), Крикор Азарян и Валерия Велева (“Лазарица”), Борислав Чакринов (“Даскал”), Стефан Москов (“Пушката ще гръмне след антракта”), Николай Ламбрев (“Без контрол”), Росица Обрешкова (“Лека нощ, Патриция”), Бина Харалампиева (“На хубавия син Дунав”).

Медиативният подход на Мая Кисьова да пресъздаде на сцената образа на писателката Яна Язова (монодрамата “Между ударите”, сборник “Нова българска драма 2004”) продължава и в драматургичния текст “Шоколад за завръщане”. Но вече разкривайки интимния процес на актьора-жрец, който отдава таланта си за реабилитацията на друг талант.

Въпреки привидно подредения си в цикли вид, книгата е сложна схема от тематични отражения – за бавния цинизъм на родната конюнктура, който смила енергията на вече не едно поколение, за духа, който е недосегаем в световния контекст от ценности, за жената-творец, която има две желания – правото на избор и правото на доброта... Театралните теми на Мая Кисьова (актриса, режисьор, магистър по театрознание) са живо и увлекателно моделирани от нейния по природа образно-метафоричен, характерен за поетите, мисловен поток. Но “словесните репетиции” са резултат и на култивирана творческа дисциплина – затова книгата е посветена на новото поколение преподаватели в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”.


• Изданията се осъществени с любезното съдействие на Йовета Глас Трейдинг ООД
Автор:
Публикация:
04.01.2008 г. 11:25
Посетено:
947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5129-dvoyna-premiera-na-maya-kisyova