Издания / премиери

Фотоалбум "Векът на Сливен"

Историята на града в снимки

◊ СЪБИТИЕТО

Историческата и културна памет на Сливен е съхранена и представена в издадения в града под Сините камъни фотоалбум „Векът на Сливен”.

Фотожурналистът и автор на изданието Костас Анастасиу и редакторът Петя Руменова, главен секретар на общината, показват миналото, традициите и места в града от началото на XX век и до настоящата година (1907–2007 г.)

Изданието излиза в Агенция „Компас” с автор на снимките, текстовете и оформлението К. Анастасиу. Сакрални сливенски места оживяват в „стари” и „нови” фотографии – сравнителен  подход, приложен и в календара
на агенцията за 2004 г. (худ. Стефан Маринов–Мустака).

• Спомоществователи:
Община Сливен, Ротари клуб, фирми-рекламодатели и Асен Гагаузов – министър в МРРБ


◊ ПОВЕЧЕ

Както някога, преди сто години – с поръчването на подаръка-фотоалбум от общината за държавния глава – и сега жестът се повтаря, като сувенирен дар за нейните гости. Авторът намира особения ракурс към старите фотоси и съотнасянето им с променените реалии, белязали ги и отразени в снимки.

Художникът-фотограф Светлозара Курдова е оценила използваните подходи, пишейки: „Целта - да се видят промените през столетието, е изпълнена блестящо. Особената находка е композирането на стара снимка в рамка от днешния изглед” (стр. 12). Тя вижда сполуките и в подбора на фотографиите с оглед на сезона, характера на осветлението, използването на различни видове снимки: нощни, от птичи поглед и др.

Чрез стотиците (над 237) архивни и „нови” фотографии, се представя художествено историята на града, изградена на основата на фактологията, преданията и легендите за Сливен. Впечатлява поместената снимка на „златна маска” на тракийски владетел, открита от експедиция „Темп” на д-р Георги Китов при археологически разкопки на могили  край селата на Сливен (2007 г., фотография – Георги Илиев).

Фактът на приготвянето на подаръка-фотоалбум за княз Фердинанд в 1907 г. е средство да се осмисли „легендарния” характер на случката в новото издание.

Снимките на видните сливенски фотографи от миналото: Соломон Коган, Захари Ножаров, Никифор Минков, Димитър Русейски и др., са допринесли да се доближи и пресече някогашната атмосфера на града с днешното възприятие на местата, оживели от старите снимки и под съвременния обектив, за да живее градът във времето.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.12.2007 г. 23:31
Етикети:
Посетено:
1180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5102-fotoalbum-vekat-na-sliven