Издания / премиери

Премиера на книгата "Аз и Я" от Олжас Сулейменов

Без да си усвоил науката за четенето, не е възможно самият да пишеш

Премиера на книгата "Аз и Я" от Олжас Сулейменов
Олжас Сулейменов


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските писатели
и издателство „Български писател”
организира

среща със световноизвестния казахстански поет Олжас Сулейменов,
настоящ посланик на Казахстан във Франция,
по повод премиерата на неговата книга „Аз и Я”.

На 18.12.2007 (вторник) от 18.00 ч.
в Агенция „София-прес”, ул. „Славянска” 29,
7 етаж, Конферентна зала


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Олжас Сулейменов е роден на 18 май 1936 г. в Алма-Ата. Пише на руски език. Автор е на поетичните книги: "Земля, поклонись человеку!" (1961), "Аргамаки" (1961), "Солнечные ночи" (1962), "Ночь-парижанка" (1963), "Доброе время восхода" (1964 ), "Год обезьяны" (1967), "Глиняная книга" (1969), "Над белыми реками" (1970) и др. Сред трудовете му по история и етимология са: "Аз и Я", "Язык письма", "Улыбка Бога"... Носител е на едно от най-високите отличия на Република Казахстан – орден „Отан”.

„Да осъзнаеш космоса на културата, в който като ядро плува словото – това е всъщност науката за четенето. Без да си я усвоил, не е възможно самият да пишеш. В такъв един учебник по четене се превърна за мен „Слово за похода на Игор”

...„Словото” е безкрайно интересно! То формира моя мироглед. То, „Словото”, ме въведе в историята и ми даде възможност да видя с други очи много страни от съвременността. Благодарение на него разбрах, че историческата лъжа може да оскърбява знаещия по същия начин, както историческата истина – невежия.

... В тази книга искам да изложа основните моменти от читателския си опит над „Словото”, чийто резултат в бъдеще трябва да стане етимологическият речник „1001 думи”.
О. Сулейменов
Автор:
СБП
Публикация:
15.12.2007 г. 22:08
Посетено:
1569
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5085-premiera-na-knigata-az-i-ya-ot-olzhas-suleymenov