Издания / премиери

"Покривът" от Георги Марков

Премиера на забранявана книга

"Покривът" от Георги Марков


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство СИЕЛА
организира

представяне на романа "Покривът" от Георги Марков

Книгата ще представят
Цвета Трифонова и Атанас Свиленов


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

На 14 декември 2007 г. (петък) от 18.30 часа
в Софийска градска художествена галерия
(ул. Ген. Гурко 1 - вход откъм ул. Батенберг)


◊ КРИТИКАТА ЗА РОМАНА

Всичко, което се случва в развоя на сюжета - пречупените съдби на героите, наранената им психика, моралният релативизъм и идейният фанатизъм, подлостта и кариеризмът, социалната и политическата пропаст между управниците и народа, недоверието и подозрителността, греховете на миналото и сегашните извращения - това са гнилите и лъжливите основи на Покрива. Той просто няма как да не падне, защото в основите му е заложена антихуманната утопия. Тя е тотално сгрешената, обречената основа. Срутването не е инцидент или грешка, то е симптом за корозия и заболяване на обществото. Гигантският Покрив, който би трябвало да изразява триумфа на системата, става емблема на нейната неминуема гибел. Може ли да се каже, че тази книга днес не е актуална?

Из предговора "Покрив без основи" от Цвета Трифонова, която е подготвила книгата за печат, след като е разчела и сверила различните редакции на ръкописа. Целия предговор може да прочетете в Електронно списание LiterNet, бр. 11 (96), 2007.


• Очаквайте в новия брой 12, 2007 г. на Електронно списание LiterNet рецензия за романа "Покривът" от критика Вихрен Чернокожев.



◊ ПОМАГАЛО ЗА ЧЕТЯЩИ

Преди премиерата може да си закупите романа "Покривът" на Георги Марков от Книжарница LiterNet.
Автор:
Публикация:
11.12.2007 г. 16:59
Посетено:
394
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5066-pokrivat-ot-georgi-markov