Издания / премиери

Премиера на "Строшени херми" в Кърджали

Книга за посветеността на Словото

◊ СЪБИТИЕТО

Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” и РИ на МОН – Кърджали организират

на 12.12.2007 г. от 17.30 ч. в Библиотеката

среща с писателя и литературоведа Владимир Янев
и представяне на новата му книга “Строшени херми”.


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Владимир Янев е автор на книги със стихове, разкази, есета, литературни изследвания. Има редица научни публикации в областта на българската и руската литератури.

От 1981 г. преподава в ПУ “Паисий Хилендарски”. Доцент е в катедрата по българска литература и теория на литературата. Чел е лекции по българска литература и в Санкт-Петербургския университет. Защитава докторска дисертация върху творчеството на Николай Марангозов. Член е на СБП и на българския ПЕН-клуб.
    
“Строшени херми” е една книга за посветеността на Словото, за болките и радостите, които носи то. Нейният автор смята говора за светлина, която превръща ужасяващия Хаос в Предизвикателен Космос.

Смята книгата си за своеобразно продължение на “Цигулката на Енгр. Строшени огледала”, която представя някой, който винаги е бил втора цигулка, без това да го наскърбява. Някой, който се мъчи да свири по-добре, да надмине вчерашния себе си, без да го забравя или да му се надсмива. И някой, който, макар да се взема насериозно, често се пита кой е, защо е, ала не намира точни отговори и още не се е узнал.

Режисьорът Николай Георгиев създава по първата “цигулка” оригиналния спектакъл “Скоростта на мрака” в Университетския театър “Алма Алтер” – София.
    
Между издаването на първата и втората “цигулка”, смятани от автора им за най-неговите книги, лежат седем години. Но, ако съумее да изобрети, по думите му, и “Последна цигулка. Строшени надежди”, ще смята незавършеността си завършена.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
10.12.2007 г. 19:42
Посетено:
855
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5061-premiera-na-strosheni-hermi-v-kardzhali