Издания / премиери

Пета книжка Благолаж

Най-доброто от репертоара на сладкодумците и зевзеците

◊ СЪБИТИЕТО

Домът на хумора и сатирата поднася на своите приятели
поредната книжка от библиотека “Благолаж”
.
. Съставители Венета Козарева, Татяна Цанкова.
. Художествено оформление Йорданка Шиякова.
. Илюстрациите в книгата са от фонда “Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.
. Печат ЕКС-ПРЕС ООД, Габрово, 2007.

В книжката е събрано най-доброто от репертоара на сладкодумците, участвали на 19 май 2007 година в 12. Национална среща-наддумване.

Припомняме, че нейната тема “Дом-семейство-род-Родина” привлече 26 разказвачи от страната и чужбина.


◊ ПОВЕЧЕ

В книжката е намерил място хуморът на зевзеците от наддумването, а също и лакърдиите на гости от публиката, на гости на музея, на част от колектива на Веселата къща, както и избрано от Първа частна виц банка на Дома, дори е публикуван Статутът на конкурса и журито, за да се помни кой и кога е станал съпричастен със събитието.

Материалът е организиран по любопитен начин: в 13 раздела, всеки със специално название – пословица или поговорка, подсказващи съдържанието на следващите страници. Има и хумор за математици – нищо, че е хумор само на пръв поглед, а иначе – истинска математика!


◊ ОЩЕ В КНИЖКАТА

. Най-напред е представена с репертоара си носителката на тазгодишната голяма награда “Благолаж” – Мария Маркова, следват останалите носители на награди.

. В “Споделена радост – двойна радост” се срещаме с усмивките на останалите участници от страната, а също така и гостите от публиката (защото публиката на “Благолаж” не само изразява възторга си и ръкопляска, за да даде оценка на един или друг сладкодумец, но и сама грабва думата и се наддумва).

. Тази година организаторите направиха опит да включат – макар и по интернет – хумора на българи от чужбина. Тези усмивки светят в раздела “По-добре своя леща от чужда кокошка”.

. А “Своя къщица – своя свободица” убеждава, че във Веселата къща работят хора с чувство за хумор!

. В раздела “Род рода не храни, тежко му, който го няма” са представени пословици, поговорки и народни мъдрости, които съставителките, както те признават, са чули най-напред от своите баби. Сега ковчежето с народна мъдрост е отворено за най-младите читатели на сборника. За тях, най-младите, е и поканата “Да допишем думите, които обичаме да използваме”. Тук няма да срещнем груби и неприлични думи, а там, където прочетем “пренебрежително”, трябва да знаем, че тази форма е или иронична, или разговорна и трябва да внимаваме при употребата й.

. Много е любопитен включеният “Речник на роднинските наименования”. Ще прочетем в него думи, които днес не се употребяват. Причината не е, че са архаични, а защото семействата и родовете са много малки и няма субекти за назоваване с тях...

. В “Птицата се познава по перата” ще “си познаят” вица някои от гостите на Дома, които са беседвали с екскурзоводите или уредниците и са пожелали – не анонимно – да подарят своята весело-мъдра история на Веселата къща. Сред тях има и членове на официални делегации (напр. г-н И. Егоров от Уляновск, Русия), и дългогодишни сътрудници като бай Димитър, наричан “Кръвенишкия Хитър Петър”, който тези дни ще стане на 90 години.

. В сборника присъстват и вицове от Първа частна виц банка, каквато Домът “отвори” преди години, за да даде възможност да гостите си да споделят своите любими анекдоти.

Да не пропуснем да отбележим, че книжката е илюстрирана с рисунки от Стоян Венев (1904-1989) от фонда на ДХС и по този начин съставителите В. Козарева и Т. Цанкова и художничката Й. Шиякова, и трите от ДХС, са останали верни на традицията да превръщат библиотека “Благолаж” и в малък каталог с творби на наши майстори, които музеят има привилегията да притежава.


◊ ПОКАНА

Музеят “Дом на хумора и сатирата” – Габрово
ще накладе

седянка


Участват моми и ергени от ПМГ “Акад. Ив. Гюзелев” и много зевзеци.
Хурката от нас – книжка 5 от библиотека БЛАГОЛАЖ.
Къделята - от Вас.

Веселбата е на 11 декември 2007, от 18 часа в Залата на жирафите.
Автор:
Венета Георгиева
Публикация:
09.12.2007 г. 15:34
Етикети:
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5050-peta-knizhka-blagolazh