Издания / премиери

Майкъл Ондатджи. Дивисадеро

Нова книга от автора на "Английски пациент"

Майкъл Ондатджи. Дивисадеро


◊ СЪБИТИЕТО

Почитателите на канадския писател Майкъл Ондатджи, познат ни с "Английският пациент", получават нова възможност да се потопят в света на неговите герои чрез новата книга на изд. "Ера" - "Дивисадеро".


◊ ЗА АВТОРА

Майкъл Ондатджи е роден в Шри Ланка, потомък е на холандка и индиец, гражданин на Канада, но и част от времето си прекарва в САЩ. Тази сплав от различни култури го прави вселенска личност, творец, който познава многообразието на човешката душа, независимо от родовата принадлежност.

Изтънчената чувственост, с която разгръща пъстра палитра от човешки характери и съдби, наред с икономичния му лиричен език го превръщат в един от най-изявените белетристи в световната литература и в най-издавания съвременен канадски автор.

Майкъл Ондатджи е авторът на „Английският пациент” – роман, който бързо се превърна в мултимедиен феномен. Оттогава читатели и критици със затаен дъх посрещат всяка негова творба. Според слуховете Майкъл Ондатджи ще бъде следващия Нобелов лауреат.


◊ ЗА КНИГАТА

С „Дивисадеро” Ондатджи ни въвлича в необикновено преживяване, като с лекотата на магьосник подрежда фрагменти от няколко истории. Случки и събития, които се разминават, догонват и припокриват.

Една чиста детска любов, предизвикала брутално насилие, се оказва повратната точка в съдбата на едно семейство. Семейство, събрано от смъртта и разпаднало се от любов. Порасналите деца се пръсват по света, неизменно застигани от незаглъхналите конфликти на своето детство. Навсякъде се натъкват на приятели и любовници, в които натрапчиво разпознават себе си и своите изоставени близки. Един и същ повтарящ се кадър проследява поредица от съдби, които се събират в общ фокус – улица „Дивисадеро”. Защото „дивисадеро” означава раздяла, но също така и любов, и спасение.

“Дивисадеро” е дълбоко подредена творба. Става ясно, че Куп, който от малък желае да се изплъзне от обременяващата хватка на това семейство и да поеме по свой път, остава свързан с него дори когато губи представа за собствената си самоличност. Че Анна, която осемнайсет години след като напуска дома си, още не е преодоляла шока от случката, реди пасианси от чужди преживелици, за да разчете собственото си минало. А Клеър, чийто живот се променя завинаги по вина на най-близките на сърцето й хора, се рови в живота на злодеи с едничката цел да ги защити от възмездие, защото се опитва да оправдае пред себе си Анна, Куп и баща си. И тримата дълго се лутат, докато търсят помирение със своето болезнено минало. С тънък психологизъм и лирическо докосване – негова запазена марка – Майкъл Ондатджи ни потапя в многообразието на един свят, в който всеки от нас открива себе си.


◊ ЗА ЦЕНИТЕЛИ

Електронна книжарница LiterNet Ви дава възможност да поръчате новата книга на Майкъл Ондатджи "Дивисадеро".

Автор:
Ера
Публикация:
07.12.2007 г. 21:43
Посетено:
540
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5045-maykal-ondatdzhi-divisadero