Издания / премиери

Френският писател Марк Леви в София

Премиера на "Децата на свободата"

Френският писател Марк Леви в София


◊ СЪБИТИЕТО

По покана на
Френския институт в София
и
Издателска къща УНИСКОРП

Френският писател Марк Леви гостува на
XXVI Софийски международен панаир на книгата в НДК


4–6 декември 2007 г.

• Премиера на най-новия роман на Марк Леви
Децата на свободата -
5 декември, сряда, 16 часа
зала № 9, ет. 5 – НДК

• Среща с читатели, автографи и коктейл -
5 декември, 17 часа
щанд № 16 – полуетаж запад – НДК
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Марк Леви е роден на 16 октомври 1961 г. в Булон, Франция в семейството на книгоиздател. Осемнайсетгодишен постъпва на работа във френския Червен кръст, а три години по-късно вече е назначен за директор на мрежата за оказване на спешна помощ в департамента "О дьо Сен". Общо около шест години е на служба в Червения кръст.

Успоредно с това Марк Леви продължава образованието си в Университета “Пари Дофин” и още през втората година на следването, в края на 1983 г., основава първото си дружество Ложитек Франс. На следващата година заминава за САЩ. В Калифорния и Колорадо създава две дружества за компютърен дизайн. През 1988 г. отваря нова фирма за компютърен дизайн в Университета на Ница "София Антиполис".

През 1990 г. писателят губи контрола над групата си и подава оставка. Започва от нулата, като основава през 1991 г. малка дизайнерска фирма заедно с двама приятели, архитект и инженер. Създадена на базата на оригинална концепция, обединяваща информатика, архитектура и строително инженерство, дружеството Еритмик-Клоазьолек, подкрепено от групата Огюст Туар, за няколко години става едно от водещите архитектурни студия във Франция, реализирало около 500 проекта на централни офиси на предприятия, сред които на Кока Кола, Перие, Дим, Нортън, Експрес.

През 1998 г. Марк Леви пише първия си роман "Ами ако това беше истина…", посветен на сина му Луи. Насърчен от сестра си, която е сценарист, той изпраща ръкописа на издателство "Робер Лафон" в началото на 1999 г. Съобщението за публикуването идва само след осем дни. През октомври 1999 г. Марк Леви отстъпва правата за филмиране на романа си на студиото Дриймуъркс и се среща със Стивън Спилбърг. Марк Леви напуска архитектурното студио и се установява в Лондон, за да се посвети на литературата.

Библиография:
. Et si c’était vrai… (2000), "Ами ако това беше истина…" - награда “Гоя” за дебютен роман; най-продаваният роман във Франция през 2000 г.; филм Just like heaven, Истина ли е, продуцент Стивън Спилбърг, режисьор Марк Уолтърс, в ролите: Рийз Уидърспун, Марк Ръфало
. Où es-tu? (2001), "Къде си?" - най-продаваният роман джобен формат във Франция за 2003 г.; телевизионен филм с премиера през 2008 г.
. Sept jours pour une éternité (2003), "Седем дни за цяла вечност" е най-продаваният роман във Франция през 2003 г.
. La prochaine fois (2004), "Следващия път" - през март 2004 г., в навечерието на излизането на четвъртия му роман, продажбите на предишните три книги достигат 4 000 000 екземпляра.
. Vous Revoir (2005), "Да Ви видя отново" е продължението на "Ами ако това беше истина…"
. Mes Amis Mes Amours (2006)
. Les Enfants de la liberté (2007), "Децата на свободата"

През 2009 г. предстои да излезе и романът му Ma mère Mon père.

Романите на Марк Леви са преведени в цял свят. Например "Ами ако това беше истина… " е в списъка на най-продаваните книги в Германия в продължение на 100 дни.

Когато Марк Леви не пише, се отдава на втората си страст – киното. Завършил е първия си късометражен филм "Писмото на Набила", заснет за Амнести Интернешънъл в рамките на нова кампания за международно общуване. Филмът, в който участва Рашида Бракни, е на три езика - английски, френски и испански, и е селекциониран за фестивала на късометражните филми във Валенсиен.

Написал е и два сценария за пълнометражни филми и има намерение лично да заснеме първия си пълнометражен филм. Марк Леви живее в Лондон със сина си Луи.

• Романите на Марк Леви, издадени на български език от издателска къща УНИСКОРП в поредица Литературни звезди, може да поръчате от Електронна книжарница LiterNet:

. Децата на свободата
. Къде си?
. Седем дни за цяла вечност
. Следващият път
. Ами ако това беше истина...
. Да ви видя отново

Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
03.12.2007 г. 22:25
Етикети:
Посетено:
1734
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/5005-frenskiyat-pisatel-mark-levi-v-sofiya