Издания / премиери

Сборник от творби на съвременни чешки разказвачи

"Калейдоскоп 13" в превод на Маргарита Кюркчиева

Сборник от творби на съвременни чешки разказвачи


◊ СЪБИТИЕТО

Чешки културен център и
Издателство “Панорама Плюс” представят

Калейдоскоп 13
13 съвременни чешки разказвачи

. Съставител и преводач Маргарита Кюркчиева

На 26.11.2007 г., от 18.00 ч.,
Чешки център, ул. “Раковски” 100


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СБОРНИКА

Калейдоскопът, обясняват речниците за чужди думи, чрез система огледала и дребни разноцветни предмети, създава сменящи се изображения.
   
А нима очите и душите на писателите не са огледала, отразяващи динамично променящия се образ на нашето битие, пречупвайки го най-причудливо? Нима те не подреждат пъстроцветните фрагменти от човешки характери и съдби по неповторим начин?

Тринайсетте чешки разказвачи, включени в настоящия сборник-калейдоскоп, ни показват раздвижената картина на това, което е прието да се нарича съвременен живот.


◊ ОТКЪС ОТ ПРЕДГОВОРА

Който се е докоснал веднъж до чешката литература, остава завинаги неин почитател. С какво тя печели читатели отвъд границите на страната? Струва ми се, че първото обяснение идва от нейната дълбока, неподправена, същинска човечност (нарочно не казвам хуманност, защото в думата човечност има повече топлота, непретенциозност и искреност).

Не героят-победител, който дрънка оръжие (в прекия и преносния смисъл) е нейният избраник, не свръхчовекът, не свръх великият! Не! Неин избраник е обикновеният човек, същият, когото срещаме в ежедневието си, с когото се сблъскваме на тротоара и в трамвая, с когото се караме и обичаме, съревноваваме в семейството и в службата, познат, понятен, съвсем като нас! Да, като нас, с всичките човешки слабости и грехове. Кой има правото да бъде съдник? Кой е чист, като вода ненапита? Кой се е опазил от прегрешения и пороци? Или в дадени моменти не е бил страхлив? Непочтен?
   
Тъкмо този човек е избраникът на чешката литература, защото да изживееш живота си докрай, да се справяш с всичко, което всеки Божи ден ти поднася, да устояваш себе си през всичките години, дадени ти под слънцето, да съхраниш неафишираното си достойнство, е героизъм труден, дълготраен, не по-малък от звездния миг на класическия герой – звезден, наистина, но само миг!
   
Обичта към този невзрачен боец (сама по себе си изискваща мъдрост и сила!) е крайъгълен камък на чешката литература. Обич искрена и неподправена. Не любов! А обич! Опрощение на слабостите човешки. Не снизхождение! Защото този Грешен Малък Човек е всъщност Голям Човек!

Нашият калейдоскоп включва 13 автори, някои от тях са превеждани на български език, с други читателите ще се срещнат за първи път: автори-огледала, отразяващи – всеки по свой начин – пъстрото съвремие. Те са родени в периода между 1930 и 1976 година. Разлика във възрастта почти половин век! Епоха на главоломни промени. В мисленето, главно в мисленето. Но колкото и да е странно, въпреки че принадлежат към различни генерации, въпреки ярката им индивидуалност и самобитен стил, творбите им звучат в хармония.

Любов и смърт, търсене на смисъла да живееш и твориш, малки войни и малки победи, сложни отношения между родители и деца, подъл страх и нравствена чистота, приятелство, предателство, изискан хумор, ирония, смешни амбиции и разочарования, горчивина, лирична нежност, отмъстителност… теми, теми, теми, въпроси, въпроси, въпроси… ето ги пъстрите камъчета на калейдоскопа, формиращи раздвижената картина на това, което е прието да се нарича съвременен живот.
    
С пожелания числото 13 да бъде щастливо за сборника и за читателите му,
Маргарита Кюркчиева

Автор:
Чешки център
Публикация:
22.11.2007 г. 11:19
Етикети:
Посетено:
828
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4922-sbornik-ot-tvorbi-na-savremenni-cheshki-razkazvachi