Издания / премиери

Сп. "Факел" - бр. 3, 2007

Японският брой

◊ СЪБИТИЕТО

Излезе новият трети брой на сп. Факел - литературен тримесеник с гл. ред. Георги Борисов. В рамките на 408 страници можем да прочетем проза, поезия, есета, интервюта, пътеписи от и за Япония.


◊ КАКВО ЩЕ ПРОЧЕТЕМ В БРОЯ

Темата на бр. 3 е Япония, пречупена през множество погледи отвън и отвътре, но специален акцент е посветен на наскоро починалия руски писател Дмитрий Пригов -
един от скандалните съвременни руски поети, автор, на когото се приписват над 10 000 стихотворения, проза, есеистика.

Дмитрий Пригов е преставен с "Моята само Япония, неизмислено", със спомен за него и интервю, правено от Георги Борисов през 2003. Поместени са и спомени и интервюта за Пригов от Анатолий Корольов, Леонид Зорин, Глеб Морев и Лев Рубинщейн.

Японската тема продължава с Юкио Мишима - новелата "Патриотизъм" и есето на Едуард Лимонов "Юкио Мишима: да, смърт!".

Григорий Чхартишвили, познат повече като Борис Акунин, представя своите размисли за страната на изгряващото слънце в "Но няма изток, и запад няма…", Пьотр Вайл споделя свои наблюдения върху изкуството икебана, а
Венсан Жовер и Цуйоши Хасегава пишат или разговарят за последствията от Хирошима.

Особен поглед към японската културна традиция предлага есето на Джуничиро Танидзаки "Възхвала на сянката", а с миниатюрите на Рюноске Акутагава "Словата на пигмея" се докосваме до други страни от японската мъдрост.

В броя ще прочетем още очерка на Александър Солженицин "През три острова", стихове и есе от Вечеслав Казакевич.

Специално внимание е отделено за Стефан Одьоги, представен с фрагменти от романа "Теория на облаците", с интервю и критика за писателя, и за Сергей Юренен, включен с повестта "Влиза калибанът" и с материали за него от Юз Алешковски.

Ще споменем още Виктор Пелевин "СССР Тайшоу Чжуан" и интервюто с него, Игор Яркевич "Как се и как ме", роман трилогия, и пак неговият "Путин блус", разкази и есета, както и интервю с писателя.

С две думи, "Факел" заслужава да бъде четен...
Автор:
Публикация:
20.11.2007 г. 14:35
Етикети:
Посетено:
842
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4914-sp-fakel-br-3-2007