Издания / премиери

Излезе бр. 5 на списание "Простори"

Литературно списание от Варна

Излезе бр. 5 на списание "Простори"


◊ КАКВО ЩЕ ПРОЧЕТЕМ В БРОЯ

Поредният бр. 5 на сп. "Простори" - Варна, е в ръцете и пред очите на своите читатели. Какво ще прочетем в него:

Броят се открива с материал от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил: 130 години от Освожобдението на Бългаия от османско робство. Руското духовенство в руско-турските войни.

В него намират място стихове от Деньо Денев, Димитър Калев, Павел Цветков, Красимир Симеонов, Ана Боянова, Вера Балева, и в превод на Кадрие Джесур кипърската поетеса от турски произход Неше Яшън, от която преводачката е взела и интервю.

Прозата е представена от младите Петър Денчев и Иван Райков.

Представени са откъси от предстоящи книги. Особен интерес предизвиква "Богдановата чушма" – легенди и факти" от Людмила Стоянова, из съвместната й книга с
Румяна Михнева
"Гръцката махала (Вароша) – духът на древна Варна", съпроводена с богат снимков материал. В списанието ще открием и интервю на Атанас Свиленов с Андрей Германов - из току-що публикуваната книга "Премеждия с интервюта".

От едноименното му есе ще научим и какво мисли Панко Анчев за интелектуалеца, ще прочетем и първата част от изследване на Васил Проданов върху темата "Трансформации на канона в постмодерната ситуация", която ще бъде продължена в следващия брой, както и есе за проблемите на журналистиката и тяхното място в творчеството на Димитър Подвързачов, представено от Ваня Колева.

В броя ще намерите още: информации за новоизлезли книги, за художествени изложби и оперни постановки, за различни културни събития.
Автор:
Публикация:
20.11.2007 г. 12:31
Посетено:
538
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4910-izleze-br-5-na-spisanie-prostori