Издания / премиери

Нови книги на издателство "Фама"

Само за ценители: Камю и Кьоно

Нови книги на издателство "Фама"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Фама" наскоро предложи на ценителите на изящната литература две нови заглавия от своята колекция:

Албер Камю. Пропадане
и
Реймон Кьоно. Упражнения по стил



◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

Албер Камю. Пропадане

В долнопробен амстердамски бар се подвизава Кламанс, изселил се от родината си французин, който се самообявява за "каещ се съдия". Какво означава това? Той го избистря в неистов монолог пред случаен, безименен и безлик събеседник - но тази изповед е съвсем премислена и целенасочена. Кламанс си припомня миналото като уважаван парижки адвокат с цялата своя двойственост - в професията защитник на благородни каузи, а в личния живот - разгулен, безскрупулен и циничен. И изводът е един: щом съдът на хората е неизбежен, човек трябва да намери начин да се наложи като съдник, в името на обърнати наопаки ценности. Остра и болезнена, повестта "Пропадане" на нобелиста Албер Камю разголва съзнанието на съвременния човек пред злото.

. "Пестелива и наситена, проникновена и духовита, повестта "Пропадане" е безмилостна дисекция на човешката същност и човешкия жребий" (Nation)

. "Камю се опълчи не само срещу леността на ума, но също и срещу леността на сърцето." (Жан Грьоние)

. "За творчеството на Камю мога да кажа ето какво: Тук, из злощастните нивя, един ревностен плуг разкрехва земята, въпреки забраната и въпреки страха." (Рене Шар)


Реймон Кьоно. Упражнения по стил

Тарикатско

Беше къде обед, като гепих рейса. Гепих го и киризим - кво? - един образ, тъп като гъз, а се дърви на съседа си. "Не моеш ли - вика му - да си отваряш зъркелите? Нарочно - циври му - ме ръгаш, че и ми газиш патьците." И духна да седне. Пълен чвор.

Като гилах по площад Ром, го киризим да плямпа с друг образ, също такъв чвор. "Чат ли си? - бъзна го онзи. - Варни тва копче и ще си тупалка!"


По италиански

Уно дене, у темпо манджаре, ке скиво на платоформато у аутобусо? Уно дългучо, веро маркучо! Белла капелла с ширита дебела! Туози чешита се форте караре и парларе вулгаре на уно другаре: "Перке ме бутандо и ми тъпкандо кракандо, ма кранто!" Назряло скандала и чешито бегало без чао и престо седнало, лукиано ни яло, ни мирисало.

Ке нуово скивандо у друго момента? Познанто чешито и уно левента. Левенто даваре акълито чешиту за уно копчино до гранде дупчино.


Танка
(Японско петстишие)

Пристига рейсът.
Едно конте се качва.
Внезапен сблъсък.
Пред гарата по-късно
за копче става дума.

...И още, и още... 99 начина да се разкаже една банална случка. Словесна виртуозност и неудържим смях.

. Нямаше да е толкова смешно, ако не беше сериозно. (Клод Симон)


◊ ПОМАГАЛО ЗА ЧИТАТЕЛИ

Запознайте се с откъс от повестта на Албер Камю "Пропадане" в Електронно списание LiterNet - бр. 11 (96), 2007.

Очаквайте откъс и от безподобните "Упражнения по стил" на Реймон Кьоно!
Автор:
Публикация:
15.11.2007 г. 23:56
Посетено:
1435
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4883-novi-knigi-na-izdatelstvo-fama