Издания / премиери

'Времето лети", припомнят от алтера

Поредица ЗЕВГМА - философия, хуманитаристика и социални науки

'Времето лети", припомнят от алтера


СЪБИТИЕТО

Tempus fugit /Времето лети/
Time is Flying на Ирина Генова - новата книга на издателство алтера („Делта Ентъртейнмънт” ЕООД).
                       
Книгата представлява първия по рода си билингвистичен (на български и английски) прочит на съвременното изкуство и на визуалния образ. Част е от поредицата за философия, хуманитаристика и социални науки ЗЕВГМА на издателство алтера.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА

В „Tempus fugit” са включени текстове, писани в рамките на последните десет години. Книгата е израз на желанието на авторката да бъде изявена валидността на случилото се след прага на 90-те. Вниманието е съсредоточено върху работи и образи, които имат трайно въздействие; включени са актуални дебати върху визуалното, надхвърлящи традиционните територии на изкуството.

Състои се от 4 части: „След прага на 1990-те”, „Съвременен музей/ Музей за съвременно изкуство”, „Отражения и отпечатъци. Близко гледане”, „Визуалният образ”. Всяка от частите е придружена от днешни референции, коментари и визуален материал.   


◊ ЗА АВТОРА

Ирина Генова е доцент в Нов български университет, София. Работи по проекти в Института по изкуствознание при Българската академия на науките като старши научен сътрудник.

Публикациите й обсъждат изяви на модернизмите в България и в съседни балкански страни, както и съвременни художествени практики.

Стипендиантка на Фондация Paul Getty (1995, 1998); Колеж Нова Европа / New Europe College, Букурещ (2004); Национален институт по история на изкуството / National Institute of Art History, Париж (2005) и други.
Автор:
Лина Светославова
Публикация:
13.11.2007 г. 12:41
Етикети:
Посетено:
725
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4857-vremeto-leti-pripomnyat-ot-altera