Издания / премиери

Бойко Ламбовски. Глупак в подлеза на света

Една сатирична и едновременно тъжна книга

◊ СЪБИТИЕТО

“Глупак в подлеза на света” от Бойко Ламбовски
премиера в ефира на Радио Варна


На 03.11.2007 г., събота, във времето на предаването за култура от 19.30 ч. до 21.00 ч., Радио Варна ще излъчи документален запис от Националните литературни празници “Албена 2007” – премиерата на книгата “Глупак в подлеза на света” от Бойко Ламбовски”, изд. “Захарий Стоянов”, 2007 г., състояла се на 19.09.2007 г. в Концертното студио на Радио Варна.

Брилянтната публицистика на автора представят литературният критик Панко Анчев и водещата Виолета Тончева, а самият Бойко Ламбовски чете свои творби, вкл. разказа, дал заглавието на книгата.


◊ КНИГАТА

Известният поет, преводач и едно от лицата на вестник “Сега” Бойко Ламбовски събира в тази своя книга статии, есета и фейлетони от последните години. Верен на публицистичния си инстинкт да изследва и интерпретира света, той откликва на сюжетите на деня, за да извлече от тях квинтесенцията на българското живеене в посттоталитарното общество. Навиците от миналото, неуредиците на настоящето, несигурността на ценностите се оглеждат в тази сатирична и едновременно тъжна книга, която пресъздава образите на актуалните герои, принудени да изберат или по своя воля избрали ролите си на доносници, интелектуалци, просяци...

В познатия си синтезиран стил, авторът увлича читателя в житейски, философски и литературни паралели, които се опитват да го изведат/издигнат от позицията на конкретен участник до позицията на дистанциран наблюдател. Предложенията на Бойко Ламбовски за оценка/осмисляне на съвременния контекст не са лесни, защото изискват интелектуално съ/участие и небезопасна съ/отговорност. А в пренаселения подлез на света, където се извървяват толкова хора, инерцията на конформисткото мислене не просто увлича – тя изглежда най-често логична и естествена. И дори да видим някакво оправдание в това, че осъзнаването следва, а не предхожда грешките, то за нищо не служи. Оправданието не може да бъде смисъл на живота. Също на живота в преход. И особено на живота без достойнство, загърнал ни като че ли напоследък в прекалено свойска и приятелска прегръдка...

По Бойко Ламбовски: “Светът ще свърши не с хлип, кaкто твърди Т. С. Елиът, а с окончателно несъвпадение. Ще свърши не с всеобщ апокалипсис, а със стотици и хиляди апокалипси на разминаването.

Той и сега - всеки ден, свършва така. Което за един е изборен проблем, а за другиго новинарска сводка, за трети е индивидуален свършек на света край някоя канцелария за наборници, между опърлени крайници и разлетели се автомобилни тенекии.”
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
01.11.2007 г. 22:52
Посетено:
900
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4772-boyko-lambovski-glupak-v-podleza-na-sveta