Издания / премиери

"Стари кримки" в Радио Варна

Премиера на третата документална книга на Красимир Машев

"Стари кримки" в Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

“Стари кримки” - Премиера на третата документална книга на Красимир Машев
             
На 12.10.2007, 18.30 ч.,
Радио Варна - Концертно студио
. водеща Виолета Тончева


◊ ПОВЕЧЕ

Авторът среща героите си на живо
На 12.10.2007 г. от 18.30 ч. в Концертното студио, заедно с автора Красимир Машев, издателя Наско Якимов, актьора Христо Христов, ще бъдат и героите от книгата, а те са сред най-известните български криминалисти от различни поколения. Друг път, на друго място, тези хора едва ли биха се събрали заедно, казва авторът, който всъщност предварително е осъществил срещата между тях на страниците на своята книга.

Защо го е направил?
“Старо вино, стара любов, старо приятелство, стари книги... Това е моето старо злато. И старите кримки, разбира се. Защото съдбата беше благосклонна към мен и ме обогати с тях. За което съм й благодарен и признателен.

И тъй като по-значимата част от живота си посветих на благородната, но неблагодарна професия на криминалист и на книгите (по-енергично като читател и сдържано като автор), реших, че съм длъжен да направя поне опит да спася от забрава хора, чиито живот изцяло и денонощно е бил отдаден в търсене на Истината, Справедливостта и Доброто. И да измия поне малка част от калта и отровната нечистотия, наслагвани години наред върху словосъчетанието “мръсно ченге”.

Имало е и такива ченгета. Съгласен съм. Сигурно и сега ги има. Ще ги има и в бъдеще. Даже животът ме е сблъсквал и с гадни ченгета. Гадни хора има навсякъде. И във всяка професия и област на живота. Но има и добри и почтени.”


◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

След “Главният прокурор не разрешава ексхумация” и “Криминална полиция” авторът продължава да се вглежда в съдбите на дългогодишни служители, посветили целия си съзнателен живот на борбата срещу криминалната престъпност.

Верен на документалния подход към фактите и събитията, Красимир Машев насочва вниманието на политически необременения читател към интересни и любопитни подробности от генезиса на множество тежки криминални престъпления, непосредствено преди и след 9.09.1944 г. до нашето недавно минало след избухването на демокрацията. Нетенденциозно, правдиво и доверявайки се единствено на безпристрастните факти, и на опита си на криминален инспектор, той разкрива болезнени и малко известни подробности от работата на криминалисти, следователи, прокурори, съдебно-медицински експерти, важни ключови фигури в борбата срещу престъпността, и доказани професионалисти, чиито делници и житейски съдби са белязани от изтощителното физическо и нервно напрежение..., четем в анотацията на книгата.

Апропо напрежението
Неслучайно за корицата на “Стари кримки”, художник-фотографът Гаро Кешишян е аранжирал пистолет в близък ракурс, гилзи и... хапчета. На гърба на книгата, в типичната поза на доброто ченге той е заснел и самия Красимир Машев. Резултатът от съвместната им работа е забележителен.

Така че – очакваме ви!
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
11.10.2007 г. 19:11
Посетено:
794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4611-stari-krimki-v-radio-varna