Издания / премиери

Алманах за изкуство, култура и бит "Родопско утро"

Ново регионалното печатно издание

◊ СЪБИТИЕТО

Повечето области в страната ни имат свои регионални списания, представящи техния културен и обществен живот. Съвсем отскоро с това вече могат да се похвалят и Кърджалийска и Хасковска области. Те обединиха усилията си в името на една цел да издават заедно алманаха за изкуство, култура и бит “Родопско утро” под редакторството на Ивайло Балабанов.


◊ ПЪРВИЯТ БРОЙ

За пръв път първият му брой бе представен в Кърджали от неговата редколегия в състав: Георги Николов, Гриша Трифонов, Ели Видева, Лиляна Фероли, Николай Ганчев, Сеффет Ерен, Стойка Мариновска, Тонка Хаджинакова.
      
С уводните думи на Николай Петев Съюзът на българските писатели пожела на добър час с родолюбивите идеи и амбиции на списанието. А издателите му от Гражданско сдружение “Родопско утро” със седалище град Хасково обещаха то да излиза два пъти в годината – през април и септември.  
        

◊ ОЩЕ ЗА АЛМАНАХА

Регионалното печатно издание си поставя нелеките цели да популяризира, възражда и опазва богатите културни и народностни традиции в двете области, както и да стимулира общностите в двата края отново да търсят и преоткриват своите актуални ценности и с тях да оформят своята значимост и своето място в културната панорама на България.

Чрез своите актуални рубрики и конкурсите за откриване на млади таланти то ще стимулира и утвърждаването на духовните ценности на младото поколение.

Във всеки брой “Родопско утро” ще отразява цялостния културен и обществен живот на отделните общини чрез богат снимков материал, интервюта с кметове, общественици, бизнесмени, пенсионери. В тази посока ще търси съдействието на всички творчески съюзи и културни институции за съвместни изяви. Ще поставя част от своите акценти и върху селския и културно-историческия туризъм.

Ще организира свои изяви в 18-те общини на двете области, творчески срещи, рецитали с участието на най-добрите поети и писатели на България и на двата местни региона. Предвижда и съвместни инициативи с кметските и областните администрации, както и някои по-съвременни интелектуални маркетингови решения за разпространение и издателска политика.

Издателите смятат да привличат и вниманието на родолюбиви българи, които да инвестират, както в материалния, така и в духовния сектор на двете области.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
05.10.2007 г. 18:18
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/4583-almanah-za-izkustvo-kultura-i-bit-rodopsko-utro